Miljardenclaim voor Spotify na 'bewust schenden auteursrechten'

Singer-songwriter Neil Young. Zijn platenmaatschappij, Wixen, stapt naar de rechter. Beeld REUTERS
Singer-songwriter Neil Young. Zijn platenmaatschappij, Wixen, stapt naar de rechter.Beeld REUTERS

Platenmaatschappij Wixen eist 1,3 miljard euro van Spotify voor het bewust schenden van auteursrechten. De streamingsdienst heeft nog niet gereageerd.

Van een kale kip kan je niet plukken, zal platenmaatschappij Wixen Music gedacht hebben. Maar nu het almaar beter lijkt te gaan met de digitale ­muziekdienst Spotify stapt Wixen, met exclusieve rechten van artiesten als Neil Young en The Doors in het bezit, naar de rechter. Het Amerikaanse bedrijf eist een schadevergoeding van 1,3 miljard euro wegens het schenden van auteursrechten.

In de aanklacht die vandaag bekend werd, stelt Wixen dat muziek waarvan het bedrijf een exclusieve ­licentie bezit miljarden malen is ge­streamd of gedownload via Spotify. De platenmaatschappij eist daarom de maximale 150.000 dollar (124.000 euro) schadevergoeding voor elk muziekwerk dat door Spotify wordt aangeboden en waarvan Wixen vindt dat de muziekdienst het auteursrecht schendt. Het totaalbedrag van de eis loopt zo op tot 1,6 miljard dollar (1,3 miljard euro).

Kritiek

Wixen neemt het Spotify onder meer kwalijk dat de dienst auteursrechten bewust heeft geschonden toen het de markt betrad. In plaats van eerst met platenmaatschappijen over auteursrechten te onderhandelen gooide Spotify alle muziek online om daarna te gaan kijken naar betaling en licenties.

Spotify kreeg de laatste jaren vaker kritiek te verduren van muzieklabels en artiesten, omdat het niet of nauwelijks betaalde voor gestreamde liedjes. Zo liet Taylor Swift in 2014 al haar muziek van de dienst verwijderen. Vorig jaar juni draaide Swift dat besluit terug, naar eigen zeggen als dank voor de loyaliteit van al haar fans die tien miljoen exemplaren van het nieuwe album van de zangeres kochten. In mei schikte Spotify na een twee jaar voortslepende zaak met een aantal artiesten onder wie de singer-songwriter Melissa Ferrick. De muziekdienst betaalt 43 miljoen euro mits de schikking wordt goedgekeurd door de rechter.

En Spotify beloofde beterschap. De muziekdienst zei toe de komende jaren 1,8 miljard dollar (1,5 miljard euro) uit te keren aan muzieklabels en begon met het sluiten van overeenkomsten met platenmaatschappijen. De eerste daarvan met Universal werd in april vorig jaar beklonken. Later volgden ook Sony en Warner, waardoor Spotify nu afspraken heeft met de ‘grote drie’ in de muziekwereld.

Ed Sheeran

Veel bekende artiesten hebben hun rechten, vaak via kleinere platenmaatschappijen, ondergebracht bij een van deze drie muziekreuzen. Zo ook Spotify-hit Ed Sheeran. De Britse zanger werd door Spotify uitgeroepen tot dé artiest van 2017, met 47 miljoen unieke luisteraars per maand.

Volgens de laatste cijfers heeft Spotify meer dan 140 miljoen maandelijks actieve luisteraars waarvan er zo’n 60 miljoen betalen voor het luisteren van muziek. Die betalende groep groeide in een jaar tijd met liefst 20 miljoen. Omzetcijfers over 2017 zijn nog niet beschikbaar, maar tussen 2015 en 2016 nam de omzet van Spotify met 50 procent toe tot ­bijna 3 miljard dollar. De forse toename van betalende gebruikers duidt erop dat dit getal in 2017 wederom groeit. In het najaar kwam accountants- en consultantsbureau PwC nog met rooskleurige vooruitzichten voor de markt van het online muziek streamen. Aanbieders zien hun omzet tot 2021 met jaarlijks 20 procent stijgen, verwacht PwC.

De eerste muziekcijfers over heel 2017 kwamen vandaag naar buiten in het Verenigd Koninkrijk en lijken de verwachtingen van PwC te onderstrepen. De Britse vereniging van platenmaatschappijen, BPI, meldde dat streamingdiensten vorig jaar goed waren voor ruim de helft van de Britse muziekconsumptie. De tweede week van december braken muziekdiensten een nieuw record met anderhalf miljard streams in één week.

Al jaren hangt een beursgang van Spotify boven de markt en analisten speculeren maar al te graag over de miljarden die het muziekbedrijf waard zou zijn. Onlangs wist pers­bureau Reuters op basis van interne bronnen te melden dat de beursgang dit jaar zal plaatsvinden. Een dergelijke kapitaalinjectie komt platenmaatschappij Wixen misschien wel goed uit bij zijn claim. Het kan tegelijkertijd de waarde van Spotify drukken, zeker als andere platenmaatschappijen, waar de strea­mingdienst geen overeenkomst mee heeft, ook met claims gaan komen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden