Miljarden nodig voor nog sterkere dijk

Waterdeskundige: Plan is te eenzijdig, ook nieuwe riviertakken kunnen soelaas bieden

De dijken moeten hoger, breder en vooral steviger om de kans op overstroming verder te verkleinen en vooral de veiligheid te vergroten. Het ene grote project is nog niet klaar of het volgende staat al op stapel. "Nederland heeft nu eenmaal een systeem waarbij we iedere paar jaar de schop in het zand steken", zegt adviseur watermanagement Marnix de Vriend.

'Nieuwsuur' kwam donderdag met details van het Deltaprogramma 2015, dat minister Schultz (VVD, infrastructuur en milieu) op Prinsjesdag zal presenteren. Het volgt Ruimte voor de Rivier op, dat eind volgend jaar formeel afloopt.

Volgens het tv-programma krijgen Dordrecht en omgeving, Zeeland en de kust van Friesland en Groningen nog meer bescherming en moeten ook langs de Waal, de Nederrijn, de Lek en de IJssel dijken worden versterkt. Tot 2050 zijn miljarden euro's nodig om de kans op een overstroming terug te brengen van eens in de 1250 jaar naar eens in de 4000 of 5000 jaar.

"Het is ontzettend nodig. Ik ben zelfs bang dat het niet genoeg is", zegt De Vriend. "Dordrecht is ook mijn zorgenkindje, dat dreigt te verzuipen in zoet water als de stormvloedkeringen in de Deltawerken worden gesloten en er tegelijkertijd hoog water in de rivieren moet worden afgevoerd."

Dat de minister in het Deltaprogramma kiest voor gevarieerde veiligheidsnormen noemt hij lovenswaardig. Waar je woont moet voor je veiligheid niet uitmaken. "Het is voor het eerst dat we kijken naar de situatie ter plaatse en geen normen stellen die voor het hele land hetzelfde zijn. Voorop staat de veiligheid van bewoners, maar daarna moeten we vooral kijken wat de economische schade is."

"In Groot-Brittannië deed premier Thatcher dat tientallen jaren geleden al. Is de bescherming over een tiental jaren duurder dan de mogelijke economische schade bij overstroming dan kun je de bewoners beter sommeren te verhuizen en hen daarvoor schadeloos stellen."

Zo'n drastische maatregel staat vooralsnog echter niet in het Deltaprogramma van Schultz. En zo mist De Vriend nog wel meer. "Het programma gaat te veel uit van dijkversterking en te weinig van andere maatregelen. Denk bijvoorbeeld aan meer ruimte voor het water of het graven van nieuwe riviertakken. De waterverdeling in ons land dateert nog van Napoleon, daar mogen we ook wel eens verandering in brengen."

De Vriend was nauw betrokken bij enkele projecten van Ruimte voor de Rivier, waarbij niet altijd de nadruk ligt op het inperken van het water. "Het is revolutionair dat we zijn afgeweken van wat we zeshonderd jaar lang hebben gedaan. Dat leidt tot internationaal aansprekende ontwikkelingen als het nieuwe eiland dat onstaat in de Waal bij Nijmegen."

Hoogwatergolf

Een aantal voetveren over de grote rivieren is dit weekeinde uit de vaart, omdat er een hoogwatergolf aankomt. In Duitsland en Zwitserland heeft het de afgelopen weken hard geregend en dat water wordt nu afgevoerd via de Rijn. Tot en met maandag blijft het waterpeil stijgen, daarna neemt het snel weer af.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden