Miljardairs verliezen samen 2.000.000.000.000 dollar

Ook de exorbitant rijken hebben te lijden onder de economische crisis. Liefst 87 procent van de miljardairs werd in 2008 minder rijk.

De economische crisis heeft hard toegeslagen onder miljardairs, blijkt uit de jaarlijkse ranglijst van de allerrijksten ter wereld, gepubliceerd door Forbes Magazine. Het aantal miljardairs slonk het afgelopen jaar van 1125 tot 793. Samen verloren ze ongeveer 2 biljoen dollar (1,5 biljoen euro).

Bill Gates heeft met 29,4 miljard euro de koppositie heroverd, nadat hij vorig jaar als derde eindigde. De Microsoft-voorman verloor ’slechts’ 13,2 miljard, terwijl de twee boven hem, investeerder Warren Buffet en telecommagnaat Carlos Slim, beiden 18,4 miljard zagen verdampen.

Opvallend is dat er met name in Rusland veel miljardairs verdwenen zijn: 55 van de 87. Grootste verliezer daar is metaalgigant Oleg Deripaska. Hij werd 18 miljard armer, bijna 90 procent van zijn vermogen. Chelsea-eigenaar Roman Abramovich verloor 11 miljard, twee derde van zijn geld.

Hoogste Nederlander op de lijst is Charlène de Carvalho-Heineken, met 3,4 miljard euro goed voor plaats 108. De familie Brenninkmeijer (C & A), die volgens Quote in november zo’n 24,1 miljard bezat, ontbreekt omdat het kapitaal is verdeeld over de hele familie.

De omvang van de crisis is terug te zien in de lijst: de grote verliezers zaten in alle segmenten van de economie. Toch zijn diegenen die op Wall Street actief zijn extra getroffen.

Ondanks de economische malaise zijn er wel mensen die hun fortuin uitbreidden. Michael Bloomberg, burgemeester van New York, maakte bijvoorbeeld 3,3 miljard winst. Ook een van de meest gezochte drugshandelaren van Mexico, Joaquín Guzmán Loera, verdiende genoeg om in de lijst te komen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden