'Miljard voor Groningen om bevingen'

Commissie: Gaswinning moet vergoed

Het Rijk moet 950 miljoen uittrekken voor Groningen als compensatie voor de nadelige gevolgen die de provincie ondervindt van gaswinning door de Nam. Dat schrijft het Dagblad van het Noorden dat zich baseert op een nog geheim rapport van de commissie Meijer. De commissie, onder leiding van PvdA-prominent Wim Meijer, onderzocht op verzoek van de provincie hoe het verder moet met Noordoost-Groningen nu de regio getroffen wordt door meer en zwaardere aardbevingen vanwege het boren naar gas. Vanmiddag presenteert de commissie haar bevindingen. VVD'er en oud-minister van Vrom Ed Nijpels en oud-staatssecretaris van milieu Pieter van Geel (CDA) zaten ook in de commissie.

Een bedrag van 950 miljoen komt opvallend dichtbij de 1 miljard die de Groningse commissaris van de koning Max van den Berg eerder al noemde als compensatie voor, met name indirecte, aardbevingsschade.

Volgens het Dagblad van het Noorden denken Meijer en co niet aan een zak geld, maar beschrijven ze een serie maatregelen om Groningen in weerwil van aardbevingen veilig en aantrekkelijk te houden. De krant noteert dat schadeherstel en compensatie voor waardedaling van de huizen voor de commissie buiten kijf staan. Minister Kamp van economische zaken blijft tot nu toe volhouden dat de huizenprijzen gelijke tred houden met die in de rest van het land.

De commissie Meijer hamert op het belang van preventieve bouwkundige maatregelen ter versteviging van huizen en gebouwen, iets waarmee de Nam overigens al voorzichtig is begonnen.

Meijer vindt het de morele plicht van het rijk dat alle leefbaarheidsplannen voor Noordoost-Groningen door Den Haag worden bekostigd. Ook moet er geld komen van de Nam voor inwoners die willen verhuizen maar hun huis niet kwijtraken. Daarbij zou ieder huishouden 4000 euro moeten krijgen om het huis energiezuinig te maken.

De commissie Meijer wil ook investeringen in logistiek, agrobusiness en groene energie. Dat laatste sluit aan bij waar een denktank van wetenschappers, ingesteld door de Groninger Bodem Beweging, afgelopen maandag mee kwam. De denktank wil een overschakeling van ondergrondse gasboring naar bovengronds groen gas maken. De Nam zou in plaats van naar gas te boren, ook dat groene gas moeten gaan maken, stelt denktankvoorzitter Gert-Jan Euverink, hoogleraar biotechnologie.

Het rapport van de commissie Meijer komt bovenop elf onderzoeken die minister Kamp zelf laat doen naar gasboren en aardbevingen. In januari neemt het kabinet een besluit over de toekomst van de gaswinning.

Minister Kamp wilde gisteren nog niet reageren op het uitgelekte rapport Meijer.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden