Miljard euro aan zwart spaargeld opgebiecht

Zwartspaarders melden zich massaal bij de Belastingdienst om in het buitenland gestald vermogen alsnog aan te geven. Alleen al in de eerste maanden van 2014 is 1 miljard euro aangemeld. Dat levert de schatkist een meevaller op van naar schatting 150 miljoen euro. De Belastingdienst verwacht dat de forse toestroom van zwartspaarders aanhoudt, waardoor het bedrag nog flink kan oplopen.

"Het loopt storm", bevestigt de Belastingdienst. "Tot een week geleden hebben tweeduizend inkeerders zich bij ons gemeld, met een gemiddeld vermogen van 500.000 euro." Het aantal spijtoptanten ligt daarmee tien keer zo hoog als een jaar geleden. Zij maken gebruik van de versoepelde 'inkeerregeling' die per 2 september 2013 is ingegaan en op 1 juli van dit jaar afloopt. Als zwartspaarders nu vrijwillig hun buitenlandse vermogen opgeven, ontlopen ze een boete. Als de fiscus zelf achter het geld komt, lopen ze het risico op een boete tot maximaal 300 procent (bovenop de achterstallige belasting).

De Belastingdienst verwacht dat tot 1 juli het tempo van aanmeldingen 'zeker gelijke tred zal houden met de eerste maanden'. Op basis daarvan kan het aangemelde bedrag oplopen tot minimaal 2,5 miljard euro.

Oorzaken van de toestroom zijn onder meer het opheffen van het bankgeheim in bijvoorbeeld Luxemburg (per 2015) en de publiciteit over dubieuze constructies met bedrijven in belastingparadijzen. Sinds de publicaties over Offshoreleaks, een wereldwijd onderzoek van het International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ) waaraan ook Trouw deelnam, lijkt het besef te zijn doorgebroken dat buitenlandse vennootschappen niet altijd geheim kunnen blijven.

Toch zijn er nog maar weinig gevallen van inkeerders die zich melden met dergelijke constructies. "De meesten zijn mensen met 'gewone' spaarrekeningen", meldt een betrokkene.

ECOnomie 21

Opsporen ontduiking is sport voor de Belastingdienst

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden