Milities versplinteren in Irak

BAGDAD (ANP) - In Bagdad hebben mannen in uniform dinsdag minstens honderd medewerkers van een onderzoeksinstituut van het Iraakse ministerie van Hoger Onderwijs ontvoerd. Getuigen meldden dat zij alleen soennieten hebben meegenomen.

Beschuldigende vingers wijzen in de richting van sjiitische milities, maar die vormen ook geen eenheid meer. De politie is een wapen in handen van de milities geworden.

Een Amerikaan die agenten in het westen van Bagdad traint zei recent tegen The Washington Post dat 70 procent van de politie is geïnfiltreerd door sjiitische milities, het Mahdi Leger van de geestelijke Muqtada al-Sadr en de Badr Organisatie van Sadrs politieke rivaal Abdel Aziz al-Hakim.

Verbonden

Deze milities versplinteren echter steeds meer en zijn alleen nog in naam aan Sadr of Hakim verbonden. Amerikaanse functionarissen identificeerden al 23 vooral sjiitische milities. Die controleren buurten en bestieren die door angst te zaaien en intimidatie. Ze verwerven macht en rijkdom met ontvoeringen voor losgeld en plunderingen van winkels.

Vooral Sadr lijkt te kampen met rebelse militieleden. Sommigen vinden dat hij te veel aanschurkt tegen de Amerikaanse bezetter, anderen menen dat zijn politieke ambities de sjiieten niets oplevert. Volgens Amerikaanse inlichtingenoffieren gaan al zeker zes vooraanstaande leiders van het Mahdi Leger in de hoofdstad hun eigen weg.

Pogingen van Sadr om zijn opstandige militieleden weer onder controle te krijgen, zijn tot nu toe op niets uitgelopen. Sadr gaf zelfs Amerikaanse troepen toestemming in zijn bolwerk in de hoofdstad, Sadr-City, jacht te maken op onwillige volgelingen zoals Abu Dera. Deze voormalige loyalist van Sadr is berucht om zijn moordpartijen op soennieten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden