Milities spelen landjepik

Met gillende remmen komt de jeep met vier Hezbollah-strijders tot stilstand op het centrale verkeerspleintje van Marjajoen. Vanaf de auto wapperen gele Hezbollah-vlaggen met daarop een Kalasjnikov in een opgeheven vuist.

De militieleden springen hun auto uit en beginnen het tot dan toe vredige pleintje omzichtig te patrouileren. Ze houden het geweer in de aanslag en hebben ieder een dikke, door de Israëliërs achtergelaten, handgranaat aan hun riem.

De overwegend christelijke inwoners van Marjajoen, de grootste stad in Israëls voormalige veiligheidszone, zien het met lede ogen aan. Waar is het Libanese leger, vragen ze zich af, waarom mogen de moslim-milities zomaar hun gang gaan?

De sji'itische milities Hezbollah en Amal zijn nadrukkelijk aanwezig in wat het hartland was van Israëls veiligheidszone in zuid-Libanon. Ze lijken verwikkeld in een wedloop om de posities in te nemen die door de Israëliërs en hun bondgenoten van het Zuid-Libanese Leger (SLA) verlaten zijn.

Amal is begonnen aan een inhaalslag. In de gebieden die als eerste door de Israëliërs werden verlaten, waren het vooral de Hezbollah-strijders en aanhangers die zich vertoonden. Maar nu de Israëliërs echt weg zijn, wemelt het rond Marjajoen opeens van de zwaar bewapende Amal-leden, soms tot ongenoegen van Hezbollah.

Wij hebben de joden weggejaagd, het was ons bloed dat vergoten is, wij hebben het land bevrijd, benadrukt een bebaarde Hezbollah-strijder op het plein van Marjajoen. Hij draagt vol trots een Israëlisch legervest. De favoriete bezigheid van leden van beide milities is het in beslag nemen van achtergelaten Israëlisch materieel. Ze wedijveren met elkaar in het aantal tanks en pantservoertuigen dat ze hebben rondrijden. En ze dagen elkaar uit wie de laatste krat granaten uit een ontploffende Israëlische munitie-opslagplaats durft weg te halen.

De verhouding tussen de twee sji'itische milities wordt in Libanon omschreven als beleefd gespannen. Zolang de Israëliërs nog een deel van Libanon in handen hadden, steunde iedereen althans in het openbaar de Hezbollah. Amal is de oudere militie, geleid door Nabih Berri, een van de hoofdrolspelers in de Libanese burgeroorlog. Maar na de Israëlische invasie van 1982 was het vooral de Hezbollah die het verzet aanvoerde.

We waren het met elkaar eens dat de Israëliërs weggejaagd moesten worden, maar verder hebben we heel andere ideen, zegt Kher Hassan Abdallah. Hij is Amal-lid en heeft daarvoor tijdens de Israëlische bezetting in de beruchte Khiam-gevangenis gezeten.

VERVOLG EN MEER NIEUWS OP PAGINA 5

Rivaliteit milities is duidelijk merkbaar Zuid-Libanon

VERVOLG VAN PAGINA 1

Maar de achtergrond van de meningsverschillen is een gevoelig onderwerp. ,,Daar ga ik liever niet op in'', antwoordt Abdallah op de vraag of het soms om religie gaat. Het ergert hem wel dat Hezbollah alle eer opstrijkt voor het verzet tegen Israël. ,,Ik liep voorop bij de bevrijding van de gevangenen uit Khiam. Ik wist waar ik moest zijn, ik heb er zelf ook gezeten.''

De inzet van de nu nog vriendelijke rivaliteit tussen de twee milities is de steun van de aanzienlijke sji'itische bevolking van Israëls voormalige veiligheidszone in de Libanese parlementsverkiezingen die later dit jaar worden gehouden. Nabi Berrih is als leider van Amals politieke tak voorzitter van het parlement. Hezbollah is ook vertegenwoordigd en hoopt zichzelf te kunnen omvormen tot een politieke partij. Wij willen een moslim-democratische partij worden, net zoals jullie in Europa christen-democraten hebben, zei Hezbollah-parlementslid Hassan Sjeik Hussein onlangs.

De strijd om de politieke macht binnen de sji'itische gemeenschap zou nog wel eens geweldadig kunnen worden, vrezen sommige Libanese commentatoren. Als er weer geweld oplaait in Zuid Libanon, zeggen zij, is dat waarschijnlijker tussen moslims onderling, dan tussen moslims en christenen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden