Militante hindoes: Paus oorzaak van alle kwaad

AMSTERDAM -Bloed sijpelt over het beeldscherm bij het openen van de 'zwarte lijst'-internetpagina van Hindu Unity (hinduunity.org/hitlist.html). Op een hitlist (lijst van doelwitten) prijken de namen van de 'vijanden'. Onder hen die van de paus, de Indiase politica Sonia Gandhi, moslimterrorist Osama Bin Laden en de Amerikaanse tv-dominee Pat Robertson. ,,Zij zullen boeten voor hun misdaden!'' Naast het dreigement bungelt een strop.

De samenstellers van de internetpagina noemen zich hindoe-soldaten. Ze trekken naar eigen zeggen ten strijde tegen ,,de boze krachten die de hindoebeweging saboteren en daarmee misdaden begaan tegen het hindoevolk''. Op de site worden 32 'doelwitten' met name genoemd. Behalve paus Johannes Paulus II (,,ruggengraat van alle immorele bekeringen in India'') staan onder meer de Saudische terrorist Osama Bin Laden en de Indiase politica Sonia Gandhi op de lijst.

De laatste wordt ,,de meest gezochte crimineel'' genoemd, ,,wegens al haar misdaden tegen hindoes''. Bin Laden moet dood omdat hij ,,in naam van Allah een heilige oorlog voert tegen India en Israël''.

Aan duidelijke taal ontbreekt het niet op de site. Eeuwig zal hij branden in de hel, wensen de hindoes een corrupte Indiër toe. De Amerikaanse televisiedominee Pat Robertson noemen ze een ware duivel die vergeving wel kan vergeten. Een volgende op de lijst is gewoonweg ,,een klootzak''.

In juni verwijderde de betrokken provider de site van het internet, na klachten dat de inhoud aanzet tot het plegen van geweld. Een joods-extremistische, anti-Arabische organisatie in Brooklyn, New York, hielp de extremistische hindoes aan een eigen site. Die wordt gepresenteerd als de officiële site van de Bajrang Dal, militante vleugel van de Sang Parivar die in India achter de moord op de Australische zendeling Graham Staines en zijn beide zoons zou hebben gezeten.

Mohan Gautam, voorzitter van de Wereld Hindoe Federatie in Nederland, is desondanks niet onder de indruk van ,,de religieuze propaganda''. Volgens hem gaat het om een ontevreden groep Indiërs die op deze manier uiting geeft aan zijn frustratie.

Tegenover het ANP vergeleek hij de samenstellers van de site met de fanatieke hindoes die in 1992 de Babri-moskee in de Noord-Indiase stad Ayodhya hebben verwoest. Volgens de boze gelovigen stond op de plek van de moskee een tempel ter ere van de god Rama. Fanatieke hindoes willen deze herbouwen. De meesten van hen zijn lid van de nationalistische politieke hindoepartij die ook pleitte voor de tempelbouw.

Maar van de hindoesoldaten op het web valt volgens Gautam geen geweld te verwachten. ,,We hoeven niet te schrikken van die agressieve taal. Ik vind het geen leuke woorden, maar ach, iedereen gebruikt zo zijn eigen manier om zijn ontevredenheid te uiten'', aldus Gautam.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden