Militante Halsema haalt uit naar Balkenende

ZWOLLE (ANP) - GroenLinks-aanvoerster Femke Halsema heeft het verkiezingscongres van haar partij benut voor een felle aanval op premier Jan Peter Balkenende. In een adem pleitte ze vurig voor een stem op links en dan vooral GroenLinks als garantie voor een links kabinet tegen een rechtse meerderheid van CDA en VVD.

Halsema wond het congres in Zwolle zondag om haar vingers. Het lijsttrekkerschap kreeg ze, als enige kandidaat, in de schoot geworpen. Met haar speech, gevolgd door een vlot tv-spotje voor de verkiezingscampagne met zichzelf achter het stuur van een auto in de hoofdrol, lokte ze applaus na applaus uit.

De oppositiepartij, die acht kamerzetels bezet en in de peilingen stabiel op acht tot zeven zetels staat, moet echter opboksen tegen CDA, VVD en PvdA, die dit weekeinde ook de achterban verzamelden voor verkiezingscongressen.

'VOC-mentaliteit'

Halsema richtte haar pijlen op Balkenende en zijn hang naar de VOC-mentaliteit en de Gouden Eeuw. ,,Hij wil eigenlijk drie eeuwen terug. Naar de tijd van de VOC, van de plunderingen, het kolonialisme, de slavenhandel. Daar hebben onze Surinamers en Indonesië ook goede herinneringen aan.''

Zij waarschuwde verder tegen een meerderheid van CDA en VVD, die volgens haar staan voor stilstand en achteruitgang. Halsema schoof GroenLinks daarbij nadrukkelijk naar voren als regeringspartij. ,,Nederland heeft genoeg machtspartijen op zoek naar ideeën. GroenLinks is een ideeënpartij op zoek naar macht.''

Kandidatenlijst

Het congres stelde verder het verkiezingsprogramma vast en ook de kandidatenlijst. Dat ging zonder veel problemen en zorgde niet voor grote verrassingen. GroenLinks hanteerde een nieuwe stemprocedure, waarbij het congres de lijst samenstelde uit blokken met kandidaten. Een flink aantal nieuwe gezichten was hoog genomineerd.

Maar na Halsema kregen de zittende Tweede Kamerleden Kees Vendrik, Wijnand Duyvendak, Ineke van Gent en Naïma Azough de voorkeur. Als enige nieuwkomer nestelde de 37-jarige diplomate Mariko Peters zich ertussen. Zij versloeg na een herstemming om de vierde plaats Van Gent. Op de twee andere verkiesbare plaatsen staan Tofik Dibi (25), een student van Marokkaanse afkomst, en de econome Jolande Sap.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden