Militairen vertrouwen Hennis niet

Volgens defensiepersoneel weet minister niet wat er leeft. De bonden gaan wel weer met haar praten.

HAN KOCH

"Als u wilt, bid ik zelfs voor u", sprak koning Willem-Alexander gisteren voor een gehoor van tweehonderd militairen, burgerpersoneel en gepensioneerden op het Plein in Den Haag. "Het draagvlak in de samenleving voor defensie is groot, evenals de waardering voor uw werk. U verdient beter en ik tik hierbij het kabinet op de vingers."

De ingehuurde nepkoning kreeg bij aankomst al een saluut. Bij vertrek stonden de tweehonderd kaderleden van de militaire vakbonden AFMP-FNV en de Vereniging voor burger en militair personeel (VBM) keurig in de houding en brachten een groet. "Leve de koning", schalde het over het Plein en de stand-in liep de rode loper af. De voorbijkomende toerist had enige moeite het tafereel op waarde te schatten. Dacht dat het koningshuis wat al te dicht bij de burger was komen te staan, maar na enige uitleg was hij gerust. De derde dinsdag in september was niet verschoven naar vrijdag 11 september.

In de beste traditie van de jaren zeventig - toen dit soort vakbondsmanifestaties werden afgesloten met een variant op het lied 'Het is uit het leven gegrepen' van Farce Majeure - hadden de bonden de nepkoning opgetrommeld als vervanger voor minister Jeanine Hennis-Plasschaert.

De minister van defensie is er niet in geslaagd het vertrouwen van het defensiepersoneel te winnen. Bij een peiling vorig jaar haalde de minister een bar slechte score. Negentig procent van de ondervraagden zei dat Hennis geen idee had wat er op de werkvloer geschiedde. Het is dit jaar een fractie beter, maar nog altijd slecht, vinden de bonden. En er is zeker geen sprake van herstel van vertrouwen ondanks de vele woorden die Hennis daaraan wijdde. In ieder geval de 200 vakbondsleden op het Plein hadden gisteren niet het gevoel dat zij als het belangrijkste kapitaal van Defensie werden beschouwd.

Is er sprake van een gebrek aan vertrouwen, een vertrouwensbreuk of zelfs een vertrouwenscrisis? Volgens Jean Debie, voorzitter van de VBM is het laatste het geval. Desondanks gaan hij en zijn AFMP-collega Anne-Marie Snels snel met de minister om de tafel zitten. Donderdag zijn de agenda's getrokken. De bonden hebben nog geen idee met wat voor eisen zij naar de onderhandelingstafel gaan, maar als het aan hen ligt dan komt er een oplossing voor een hele lange lijst met problemen.

Het defensiepersoneel heeft volgens Jean Debie al een achteruitgang van het loon van 4,7 procent achter de kiezen. Het personeel staat al vier jaar op de nullijn en heeft nu 562 dagen geen actuele cao. Het pensioenstelsel bij de met 60.000 personeelsleden een na grootste werkgever van het land, moet op de schop. Er moet een nieuw loongebouw komen en de personeelszorg moet zwaar verbeterd worden. De 50 tot 100 miljoen euro extra die mogelijk na Prinsjesdag richting Defensie gaat, is hooguit voldoende voor 1 procent loonsverhoging. En dan is er nog niet eens gesproken over de vele klachten over bijvoorbeeld een tekort aan reserve-onderdelen en mankracht om internationaal mee te doen met acties. Vroeger waren vierhonderd man personeel goed voor een kleine missie. Zoveel man in Mali is nu al een grote missie, schertste Anne-Marie Snels gisteren, terwijl de troon van de nepkoning al was opgeruimd.

undefined

'Defensie heeft geen visie'

Ruim 3200 militairen, burgerpersoneel en gepensioneerden kwamen deze zomer tot een eensluidende conclusie in een opiniepeiling van de vakbonden AFMP en VBM: het vertrouwen is zoek bij werkgever Defensie.

Bijna 60 procent geeft aan weinig te verwachten van de top van Defensie. Een vergelijkbaar aantal vindt dat Defensie nog steeds een duidelijke visie ontbeert en vier op de vijf ondervraagden vinden zelfs dat Defensie niet handelt in het belang van het personeel.

Er zijn ook kleine verbeteringen. Zo zei vorig jaar een op de vijf ondervraagden te hebben gesolliciteerd, dat aantal daalde naar 18 procent. Ten opzichte van eerdere peilingen zijn er geen echte trendbreuken te ontwaren. Opvallend bij de jongste enquête is dat slechts twaalf actief dienende manschappen de peiling invulden.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden