Militairen revalideren in een virtuele omgeving

Gewonde militairen revalideren ’sneller en beter’ dankzij een systeem dat hen letterlijk weer in balans brengt. Voor het eerst in Europa.

George Marlet

Soepel en behendig buigt Uruzgan-veteraan Roy Schoemaker zijn bovenlichaam. Hij laveert met zijn ’boot’ om boeien heen. Het platform waar hij op staat, reageert op elke beweging.

Op het meer dan levensgrote scherm ziet Schoemaker in welke richting de boot vaart. ’Well done!’, goed gedaan, flitst aan het eind van de vaart in grote letters op het scherm. Over de score (321 punten) is Schoemaker minder tevreden. „Dat heb ik weleens beter gedaan.”

Het lijkt een aardig spelletje, maar is in –virtuele– werkelijkheid de nieuwste techniek die het Militair revalidatiecentrum Aardenburg in Doorn gebruikt voor de revalidatie van gewonde militairen en burgers. Het centrum claimt daarmee de primeur voor Europa te hebben. Alleen in de VS en Israël is ’Caren’, zoals het acroniem luidt, al in gebruik. De resultaten zijn gunstig. Mensen die revalideren van een herseninfarct doen dat in soms maar de helft van de gebruikelijke tijd.

Caren is bedoeld voor mensen die moeite hebben om hun evenwicht te bewaren omdat een been is geamputeerd of omdat ze een aandoening hebben aan rug, knie of enkel. De patiënt staat op een bewegend platform en ziet vóór zich een virtuele omgeving geprojecteerd.

De bewegingen op het scherm zijn echt. Infraroodcamera’s leggen die vast door twee ijkpunten op de schouders van de patiënt te volgen. De computer bepaalt vervolgens hoe het platform horizontaal en verticaal moet bewegen. Dat begint rustig en wordt opgevoerd naarmate de behandeling vordert.

Revalidatiearts Wim Wertheim is enthousiast. „Caren geeft een geweldige versnelling van het revalidatieproces; mensen zijn sneller op de been.” Doordat het systeem de bewegingen corrigeert en daarmee het risico om te vallen verkleint, durven patiënten zich vrijer te bewegen.

De kosten van het systeem, zo’n 700.000 euro, zijn volgens Wertheim door de kortere behandeling op zijn minst gedeeltelijk terug te verdienen. Het MRC Aardenburg, het oudste revalidatiecentrum van Nederland, behandelt jaarlijks zo’n 2200 militairen en burgers.

Bij de missie in de Afghaanse provincie Uruzgan zijn tot nu toe 23 militairen zo zwaar gewond geraakt dat ze in het MRC terecht zijn gekomen. Roy Schoemaker was in september 2006 de eerste Nederlandse militair die in Uruzgan zwaar gewond raakte. Na een beschieting moest zijn linkeronderbeen worden geamputeerd. Schoemaker heeft zijn revalidatie al achter de rug. Hij ziet Caren als ’een heel goede aanvulling’ op bestaande technieken, „maar het zal de revalidatie niet overnemen”. Een geslaagde revalidatie is zeker ook een kwestie van stug doorzetten. Arts Wertheim: „Revalidatie is topsport.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden