Militairen naar Auschwitz voor bezinning

(Novum) - Zo'n zestig leden van de marechaussee brengen eind april een bezoek aan het voormalige nazi-vernietigingskamp Auschwitz. De reis is een uitvloeisel van de nieuwe gedragscode voor militairen. Defensie hoopt dat de marechaussees door het bezoek meer empathie krijgen voor kwetsbare groepen als asielzoekers, schrijft de Volkskrant.

Naast het bezoek aan Auschwitz gaan de militairen ook naar de oude fabriek van Oskar Schindler in Krakow, wiens verhaal door Speven Spielberg werd verteld in de film Schindlers List. De militairen die zich voor de reis hebben ingeschreven zijn van de Brigade Veluwe. Ze zijn onder meer belast met het uitzetten van uitgeprocedeerde asielzoekers op Schiphol. In het verleden zijn asielzoekers mishandeld door marechaussees.

"Zo'n reis helpt voorkomen dat medewerkers vervallen in veralgemeniseringen van bevolkingsgroepen", zegt een defensiewoordvoerder in de krant. Zelfs als iemand zich verzet door te gillen en bijten moet je diegene volgens de zegsman blijven respecteren als medemens.

Een speciaal ingestelde commissie concludeerde eind augustus dat de marechaussee geen buitensporig geweld gebruikt bij het uitzetten van vreemdelingen. Wel constateerde de commissie dat 'incidenteel geïmproviseerd geweld' voorkomt. Aanleiding voor het onderzoek was een tweeluik van actualiteitenrubriek Netwerk, waarin werd gesteld dat marechaussees hun boekje te buiten gaan bij uitzettingen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden