Militairen Israël doden 19 opvarenden konvooi

JERUZALEM (ANP) - Het Israëlische leger heeft maandag zeker negentien opvarenden van een hulpkonvooi voor de Gazastrook gedood. Dat gebeurde tijdens een operatie op de Middellandse Zee, circa 64 kilometer uit de kust van Israël en derhalve in internationale wateren, zo meldde de Britse omroep BBC.

ANP

Een aantal bewapende commando's werd maandagmorgen vroeg afgezet op het grootste schip van de vloot, die bestond uit zes vaartuigen. De militairen zouden zijn gestuit op gewapend verzet. Ze zouden zijn aangevallen met bijlen, messen, ijzeren staven en zeker twee vuurwapens.

Het hulpkonvooi was zondag vertrokken uit een haven op Cyprus. De circa zevenhonderd hulpverleners, voornamelijk afkomstig uit Turkije, hadden 10.000 ton aan hulpgoederen bij zich, die ze tegen de zin van Israël wilden afleveren in de Gazastrook.

Commando's

Niet alleen vielen er negentien doden, ook raakten 36 opvarenden gewond, zo meldde het Israëlische tv-station Channel 10. Tien commando's liepen volgens het Ieger van Israël verwondingen op. Een van hen zou zwaargewond zijn geraakt.

Rond het middaguur arriveerde het eerste schip van het hulpkonvooi in de Israëlische havenstad Ashdod. Daar worden later op de dag ook de andere vijf schepen verwacht.

Nederlanders

De autoriteiten gaan de ladingen van de vaartuigen doorzoeken en de opvarenden ondervragen. Uiteindelijk zullen de pro-Palestijnse activisten naar hun thuisland worden teruggestuurd.

Aan boord van het konvooi zijn twee Nederlanders. Het gaat om een man en een vrouw, zo meldde het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag maandag. Naar verluidt zaten de twee niet op het schip waar het meeste geweld zou hebben plaatsgevonden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden