Militairen: Geen vertrouwen in minister Plasschaert, geen vertrouwen in top defensie

VAN ONZE VERSLAGGEVER

Minister Jeanine Hennis-Plasschaert heeft geen idee wat er op de werkvloer bij het defensiepersoneel leeft. Dat vindt bijna 90 procent van de ondervraagden in een onderzoek van de militaire vakbond AFMP.

Het gebrek aan vertrouwen beperkt zich niet tot de minister. Zo heeft 70 procent van de ruim 900 ondervraagden ook geen vertrouwen in de top van defensie. Voorzitter Anne-Marie Snels van AFMP/FNV wil de resultaten spoedig met de top van defensie en de politiek bespreken. Zij hoopt dat het draagvlak voor de reorganisatieplannen bij de krijgsmacht wordt hersteld.

De resultaten komen overeen met onderzoek dat door defensie is gedaan. Een peiling van het moreel van de troepen in het derde kwartaal wijst uit dat het vertrouwen recent zeker niet toenam. Deze cijfers worden momenteel binnen de krijgsmacht besproken.

De helft van de ruim 900 ondervraagden, voor een groot deel officieren en onderofficieren, vindt dat door de opeenvolgende bezuiniginsoperaties het werk niet meer veilig kan worden uitgevoerd. Eerder richtte de kritiek zich vooral op top van defensie en was de sfeer onderling goed. Dit onderzoek wijst in een andere richting: 40 procent vindt de sfeer goed tot zeer prettig, een bijna even groot percentage noemt de sfeer juist onprettig.

Ruim de helft van de respondenten is het vertrouwen in defensie als werkgever kwijt. Eens een militair altijd een militair, gaat niet meer op. Slechts een op de vijf ondervraagden denkt over enkele jaren nog bij de krijgsmacht te werken. Bijna de helft van het burgerpersoneel denkt binnen enkele jaren ontslagen te worden. Een op de vier militairen verwacht hetzelfde.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden