Militaire witte dolfijn lijkt overgelopen, eh, -gezwommen naar de Noren

De witte dolfijn die Noorwegen niet meer wil verlatenBeeld EPA

Het voordeel van dieren is dat ze zich zonder morren laten rekruteren om allerlei militaire taken uit te voeren. Het nadeel is dat ze minder op hebben met concepten als vaderlandsliefde. De witte dolfijn die vorige week ineens met geheimzinnige militaire uitrusting opdook in Noorwegen, lijkt het daar althans zo goed naar zijn zin te hebben dat hij niet meer terug wil naar Rusland.

Als hij daar inderdaad vandaan kwam, want dat is nog altijd niet onomstotelijk bewezen. Vorige week maakten vissers in het noorden van Noorwegen melding van een tamme witte dolfijn, die met een tuigje om voor de kust rondzwom. Nadere inspectie wees uit dat het tuigje het opschrift ‘Equipment St. Petersburg’ had, en dat het gebruikt kon worden om een camera op te bevestigen. De Noorse geheime politie heeft het tuigje momenteel in onderzoek, maar verklaarde tegenover de Washington Post: “We moeten toegeven dat het onderzoeken van aan dolfijnen bevestigde technische uitrusting geen dagelijkse routine voor ons is. Het is nog onduidelijk of we iets zullen vinden.”

Noorse en Russische wetenschappers kennen het gebruikte tuigje echter niet, dus het is wel vrij aannemelijk dat de witte dolfijn inderdaad iets te maken heeft met de Russische marinebasis in Moermansk, een paar honderd kilometer verderop. Dolfijnen worden wel vaker getraind voor specialistische militaire taken, zoals het opruimen van explosieven op zee. Hun sonar is vele malen preciezer dan een door mensenhanden gebouwde. Van Amerika is bekend dat het dolfijnen militair opleidt, de Sovjet-Unie deed het vroeger ook. En in 2016 zette het Russische ministerie van defensie een vacature voor vijf dolfijnen online, die van gemiddelde lengte moesten zijn en perfecte tanden moesten hebben.

Kennelijk zijn de arbeidsvoorwaarden in het Russische leger niet geweldig, want de witte dolfijn maakt geen aanstalten om de Noorse territoriale wateren te verlaten. Hij is duidelijk gewend aan mensen, want hij laat zich in Noorse havens graag over zijn hoofd aaien, terwijl het normaal gesproken schuwe dieren zijn. Als hij inderdaad officieel is overgezwommen, hoeft hij zich geen zorgen te maken over zijn behandeling door de Noorse autoriteiten. Volgens de geheime politie wordt hij ‘momenteel niet als verdachte beschouwd’.

Lees ook:

Taliban zijn niet de eersten die ene hond krijgsgevangene maken

Als je tegenstander zich voornamelijk van onbemande drones bedient, wordt het lastig om nog traditionele krijgsgevangenen te maken. Waarschijnlijk dat de taliban in Afghanistan daarom ook al erg in hun nopjes waren toen ze er deze week in slaagden om een legerhond van de Navo te pakken te krijgen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden