Militaire leider Thailand haalt wijsheid bij waarzegger

Thailands militaire premier Prayuth Chan-ocha.Beeld ap

De leider van de militaire coup in Thailand vindt dat er 'geen kwaad schuilt' in het raadplegen van waarzeggers. Generaal Prayuth Chan-ocha, de militaire premier van Thailand, gaf vandaag toe dat hij advies had gevraagd aan een waarzegger.

In de Thaise media deden al langer speculaties de ronde over generaal Prayuths sprituele bezigheden. Daaraan wilde hij kennelijk een eind maken, en dat deed hij vanochtend tijdens een gesprek met journalisten.

"Er schuilt geen kwaad in het luisteren naar waarzeggers. Waarzeggerij is een kunst. Maar als een waarzegger tegen iemand zegt dat hij rijk wordt terwijl die persoon de hele dag in bed ligt, wat is dan het nut?", zei Prayuth. "Ik luister naar hun woorden. Ze hadden me ook al gewaarschuwd dat ik misschien in botsing zou komen met de media", grapte hij.

Hoewel Thailand te boek staat als een vrij modern land, oefenen animistische overtuigingen die stammen uit de tijd van voor de boeddhistische periode nog altijd een sterke invloed uit op de Thaise cultuur. Veel belangrijke politici van het land hebben waarzeggers geraadpleegd als zij beleidswijzingen wilden doorvoeren.

Generaal Prayuth vertelde eerder deze maand al dat hij zich van top tot teen had overgoten met heilig water, om zich te verweren tegen de vloek die zijn vijanden over hem hadden afgeroepen. Ook werd gezien dat zijn medewerkers boeddha's en andere religieuze beelden het Regeringshuis binnen droegen.

Maar zegslieden van het leger ontkenden dat Prayuth's kijk op de spirituele wereld en allerlei rituelen om het kwaad te verdrijven, invloed zullen hebben op het regeringsbeleid.

Het Thaise leger nam afgelopen mei de macht over, nadat de in 2011 democratisch gekozen premier Yingluck Shinawatra door het Hooggerechtshof uit haar ambt was gezet wegens machtsmisbruik.

Haar broer Thaksin Shinawatra werd als premier in 2006 door het leger uit het zadel gewipt, na maandenlange protesten en onrust tegen zijn regering. De telecommiljardair Thaksin was en is erg geliefd onder het arme deel van de bevolking, maar hij maakte veel vijanden binnen de stedelijke elite en aanhangers van het Thaise koningshuis. Prayuth's team zoekt nu naar manier om de grote invloed van de familie Shinawatra op de Thaise politiek te beëindigen.

In het interview ontkende de generaal dat hij naar het buurland Burma (Myanmar) is gereisd om advies in te winnen van een beroemde mysticus, bekend als ET. Een van de klanten van deze ET was - inderdaad - ook oud-premier Thaksin. Hij zou zelfs kort voor zijn afzetting nog bij ET op bezoek zijn geweest.

"Ik ben nooit naar ET geweest", bezwoer generaal Prayuth vandaag. "Zelfs als je me dat zou opdragen zou ik dat nooit doen".

Generaal Prayuth Chan-ocha verruilde zijn militaire tenue onlangs voor een burgerpak toen hij na zijn coup tot premier werd benoemd.Beeld reuters
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden