'Militaire export belemmert ontwikkelingsbeleid'

(Novum) - Een samenhangend ontwikkelingsbeleid gaat niet samen met militaire exportkredietverzekeringen. Deze verzekeringen van export van militaire goederen zouden bijdragen aan hoge militaire uitgaven en nieuwe schulden van ontwikkelingslanden. Dat staat in een vrijdag verschenen rapport van de stichting Campagne tegen Wapenhandel. In het VPRO-radioprogramma De Ochtenden bleek vrijdag dat een export van medische apparatuur naar Indonesië mogelijk niet kan doorgaan vanwege een transport van militaire goederen.

Exportkredietverzekeringen garanderen exporteurs de betaling van hun goederen als de ontvanger niet betaalt. Vice-president Haye Cijfer van ABN Amro zei in De Ochtenden dat militaire exportverzekeringen de Nederlandse export naar ontwikkelingslanden belemmeren. Ze leggen een groot beslag op het maximaal te verzekeren bedrag per land waarnaar wordt geëxporteerd, het zogeheten 'landenplafond'.

De exportkredietverzekeringen worden namens de Nederlandse Staat geleverd door Atradius Dutch State Business. Cijfer ging in De Ochtenden in op een voorbeeld van wapenexport naar Indonesië. Twee orders bij Scheepswerf De Schelde van vier korvetten naar Indonesië werden door Atradius verzekerd. De schepen hebben een waarde van ruim een miljard euro. Daardoor bereikte Indonesië het landenplafond. Andere exporten, zoals die van medische apparatuur aan ziekenhuizen, kunnen daarom niet meer worden verzekerd. Deze order staat op de tocht, bleek in het radioprogramma.

Cijfer vraagt zich af wat minister van Economische Zaken Laurens Jan Brinkhorst (D66) begin juni op zijn handelsmissie naar Indonesië wil bereiken. "Voor veel exporten eisen Nederlandse banken kredietverzekeringen. Die zijn niet beschikbaar. En het doel van een handelsmissie is nieuwe transacties afsluiten." Het ministerie maakte in een reactie in het radioprogramma duidelijk dat het niveau van het landenplafond niet verhoogd wordt, maar dat naar 'een andere oplossing' wordt gezocht.

In een commissievergadering vroegen oppositiepartijen donderdag aan Brinkhorst waarom zoveel exportverzekeringen voor militaire offertes zijn uitgegeven. De minister reageerde door te stellen dat ontwikkelingslanden dezelfde rechten hebben als andere landen bij het afsluiten van offertes bij Nederlandse bedrijven.

Marijn Peperkamp van Campagne tegen Wapenhandel vindt dat conflictlanden of landen met een hoge schuldenlast helemaal geen wapens moeten kunnen importeren. Ze erkent dat overige landen het recht hebben zich te verdedigen. Volgens Peperkamp betreft twintig procent van de exportverzekeringen militaire exporten. "Dat zijn barrières voor de ontwikkeling van deze landen", staat in haar rapport.

Tweede-Kamerlid Krista van Velzen (SP) wil dat exportkredieten voor wapenhandel helemaal verdwijnen. Zij vindt het 'onacceptabel' dat Nederland de bewapening van 'arme en instabiele landen' steunt.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden