Militair Marco Kroon wordt vervolgd

DEN HAAG (ANP) - Het Openbaar Ministerie gaat militair Marco Kroon, drager van de Militaire Willemsorde, vervolgen. De precieze aanklacht wordt eind van deze maand bekendgemaakt.

Ingewijden hebben dat zaterdag gemeld. Kroon wordt verdacht van overtreding van de Opiumwet en de wet Wapens en munitie. De kapitein ontkent alle beschuldigingen. Vorig jaar kreeg Kroon de Militaire Willemsorde wegens heldhaftig optreden in Afghanistan.

Het Openbaar Ministerie (OM) wilde zaterdag de vervolging ontkennen noch bevestigen. Volgens ingewijden is in de aanklacht naar verluidt sprake van vergrijpen waarop een gevangenisstraf van minder dan een jaar staat. Bij een veroordeling van een celstraf van minimaal een jaar zou Kroon zijn Willemsorde moeten inleveren.

Ridder

Koningin Beatrix sloeg de kapitein vorig jaar mei tot Ridder in de Militaire Willems-Orde. Het was voor het eerst in ruim een halve eeuw dat deze hoogste en oudste dapperheidsonderscheiding werd uitgereikt aan een individu. Hij kreeg de onderscheiding voor de manier waarop hij in 2006 leiding gaf aan een peloton dat gewaagde commandoacties uitvoerde in Afghanistan.

Begin dit jaar werd bekend dat Kroon en zijn vriendin zijn verhoord. Samen runnen zij een café in Den Bosch. De verdenkingen tegen Kroon zijn voortgekomen uit anonieme bronnen van de Criminele Inlichtingen Eenheid.

Spacecake

De militair besloot met zijn advocaat zelf onderzoek te doen naar de achtergronden van de beschuldigingen. Op basis daarvan vermoedt Kroon dat bezoekers van zijn café op tweede kerstavond vorig jaar mogelijk iets in zijn drankje hebben gedaan. In januari kreeg hij een stuk cake aangeboden dat spacecake bleek te zijn.

Kroon heeft in het café herhaaldelijk zakjes aangetroffen, vooral in de toiletruimte, waar vermoedelijk drugs in hadden gezeten. Ook trof de kapitein regelmatig lege apotheekflesjes aan. De militair, die stelt het tot zijn missie te hebben gemaakt het café drugsvrij te maken, sprak zijn cafébezoekers aan op zijn vondsten en zette enkelen er met harde hand uit.

Heldendaden

Kroon en zijn advocaat spraken eerder het vermoeden uit dat onder anderen personen die uit het café zijn gezet en anonieme informanten, mogelijk tegen betaling, belastende verklaringen hebben afgelegd.

Minister Eimert van Middelkoop (Defensie) heeft steeds benadrukt dat iemand onschuldig is totdat het tegendeel is bewezen. De bewindsman gaf ook aan dat de zaak niet van invloed is op de verkregen onderscheiding. ,,Ik hecht eraan te zeggen dat het niets afdoet aan de heldendaden die Kroon heeft verricht in Afghanistan. Dat blijft gewoon staan'', zei Van Middelkoop eerder.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden