Militair, lid van Hells Angels, krijgt negen maanden cel

'Afpersingszaak' toont vermenging onder- en bovenwereld

De rechtbank in Utrecht heeft gisteren een schietinstructeur van de landmacht veroordeeld tot negen maanden cel. De rechter acht bewezen dat de 34-jarige Anton de B. - samen met twee leden en een aspirant-lid van de Hells Angels - een Arnhemse horecaondernemer heeft gedwongen afstand te doen van zijn belangen in Club 29.

De militair was op het moment van het misdrijf lid van de omstreden motorclub en tevens portier bij Club 29.

Het Openbaar Ministerie had aanvankelijk 27 maanden cel geëist tegen het viertal. De rechtbank vond echter dat alleen dwang kon worden bewezen en niet het zwaardere vergrijp afpersing. Het viertal wordt het misdrijf ieder in gelijke mate verweten, de vier mannen krijgen dan ook dezelfde straf opgelegd. De B., die op de bewuste 15 september 2011 niet aanwezig was bij het onder dwang tekenen van de afstandsverklaring, wordt wel aangemerkt als de initiator en medepleger.

Het slachtoffer was eerder eigenaar van de horecagelegenheid. Toen hij in financiële problemen raakte, zocht hij naar een nieuwe compagnon. Hij kon het echter slecht met zijn nieuwe partner vinden.

Met Ivan S., de nieuwe eigenaar, beraamde De B. het plan de oude eigenaar de tent uit te werken. De B. benutte daarvoor zijn contacten binnen de Hells Angels. Twee leden van de motorclub werden voor de klus aangezocht.

De militair heeft steeds volgehouden dat het slechts om een verbouwing ging waarvoor zij werden ingehuurd.

Dat de landmacht door de acties van de schietinstructeur in verband wordt gebracht met de Hells Angels ligt Defensie zwaar op de maag. Militairen die in uniform hun collega tijdens het proces steunden, kregen te horen dat dat niet op prijs werd gesteld.

Gisteren, bij het uitspreken van het vonnis, ontbraken deze collega's en aanhangers van De B. dan ook. Deze zaak laat in elk geval zien dat de bovenwereld, in dit geval de landmacht, zich mengt met de onderwereld.

Justitie, Belastingdienst en gemeenten zijn juist dit jaar begonnen aan een offensief tegen clubs als de Hells Angels.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden