Milieuvriendelijke stomerij heeft niet alleen groene foefjes

Heel lekker die chocoladefondue met de feestdagen, maar jammer van die bruine vlek op je chique kleren. Dat kost weer een paar tientjes bij de stomerij. Voordeel: stomen is duurzamer dan thuis wassen, claimt de branche.

Chemisch reinigen, de naam zegt het al: kleding wordt bij een stomerij niet gewassen met water en zeep, maar met een oplosmiddel. Niet alle stoffen die daarvoor worden gebruikt, zijn even goed voor het milieu. De populairste stof is PER, afkorting van perchloorethyleen. PER staat al jaren op de zwarte lijst van schadelijke en slecht afbreekbare stoffen. Het Internationaal Onderzoekscentrum voor Kanker classificeert de stof in categorie 2, waarschijnlijk kankerverwekkend bij mensen. Stoffen in categorie 1 zijn zeker kankerverwekkend, die in categorie 3 mogelijk kankerverwekkend.

In 2005 bleek uit het Layman-rapport van het Europees onderzoeksproject 'Detective' dat er in Europa jaarlijks zo'n 70.000 ton PER in de atmosfeer terechtkomt. Hoewel dat redelijk oude metingen zijn, is het niet waarschijnlijk dat de uitgestoten hoeveelheid inmiddels heel veel minder is. PER wordt nog steeds veel gebruikt.

Peter Wennekes van brancheorganisatie Netex relativeert de gevaren. "De norm in Nederland voor de hoeveelheid die in het milieu terecht mag komen, is 400 keer strenger dan de norm waarbij wetenschappelijk vastgestelde effecten optreden. Bij zorgvuldig gebruik komt er amper PER vrij. De stof wordt na gebruik weer opgevangen en voor 98 procent hergebruikt bij volgende reinigingsbeurten. In tegenstelling tot huishoudwasmachines komen er met PER geen vuil en schoonmaakstoffen in het riool terecht."

Kleding naar de stomerij brengen, is juist veel duurzamer dan thuiswas, vervolgt Wennekes. "Uit onderzoek van TNO van twee jaar geleden blijkt professioneel reinigen twee tot drie keer milieuvriendelijker te zijn dan thuiswas." Dat klopt, zegt TNO-onderzoeker Aike Wypkema. "Huishoudwasmachines en drogers werken op elektriciteit. Bij het opwekken van elektriciteit gaat 60 procent van de energie verloren. Professionele wasserijen en stomerijen gebruiken een stoomketel op gas. Dat scheelt enorm in de uiteindelijke berekening van de milieubelasting."

Composteerbaar plastic
Maurits Tiethoff van wasserij Bubble&Stitch gaat nog wat verder. Hij opende onlangs in Amsterdam een milieuvriendelijke wasserij. Hij werkt samen met Pamba, eveneens gevestigd in Amsterdam. De machines van die stomerij werken niet met perchloorethyleen, maar met vloeibaar koolwaterstof (KWL). "PER is slecht voor kleding en het milieu, zegt Tiethoff. "Het grootste voordeel van KWL is dat er geen chloor in zit. Er zijn dus ook minder risico's aan verbonden voor mens en natuur."

Toch nuanceert Wypkema van TNO dat. De verschillende methoden voor chemische reiniging ontlopen elkaar volgens hem niet zoveel wat betreft milieubelasting. "De KWL-machines gebruiken iets meer energie dan de PER-machines, voornamelijk omdat het wasgoed na reinigen met KWL langzamer droogt."

Het hangt er bij milieuvriendelijker stomen dus maar net vanaf wat je belangrijk vindt. Energieverbruik of het idee dat PER bij onzorgvuldig gebruik de bodem kan verontreinigen of de gezondheid van stomerijmedewerkers kan schaden. Bubble&Stitch wil het liefst schadelijke stoffen vermijden.

Maar het bedrijf heeft nog meer groene foefjes. Tiethoff levert de schone kleding aan in hoesjes van biologisch afbreekbaar plastic. De hoezen waar Bubble & Stitch kleding in verpakt, blijken deels gemaakt van hernieuwbare bronnen maar deels ook van aardolie. Toch ziet onderzoeker Sytske de Waart van voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal er geen greenwashing in. "Het plastic is composteerbaar. Het heeft niet het klimaatvoordeel van volledig hernieuwbare grondstoffen, maar is wel beter dan plastic op volledige aardoliebasis."

Metalen kledinghangers
Fervente stomerijgangers kunnen er baat bij hebben om de metalen hangers op te sparen en weer in te leveren. Bij tien ingeleverde hangers geeft Bubble & Stitch 50 procent korting op de volgende stoombeurt. De natwas (kleding die in de wasmachine wordt wassen) gebeurt met fosfaatvrije wasmiddelen.

Wennekes van de brancheorganisatie reageert wat sceptisch. Geen van de extra opties is volgens hem echt nieuw. "Er zijn wel meer stomerijen en wasserijen die hangers inzamelen en afbreekbare hoezen gebruiken. En zeker het wassen zonder fosfaten is achterhaald. Het overgrote deel van de wasserijen doet dat al."

Bubble and Stitch is gevestigd op Overtoom 438 in Amsterdam. Meer informatie op www.bubble-stitch.com

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden