Milieuvriendelijke aardappel levert 'schonere' patates frites

Van onze redactie economie

Dat zegt marketing-manager T. van der Aart van het aardappelverwerkende bedrijf Aviko uit het Gelderse Steenderen. Aviko heeft een milieuvriendelijke aardappel (Agria) voor 'schonere' frites ontwikkeld en wil die nu op grote schaal op de markt brengen.

Aviko verwerkt jaarlijks 400 000 ton aardappelen. Vijfenzeventig procent bestaat uit milieuvriendelijke aardappelen voor de schonere frites. Het bedrijf in Steenderen is het grootste van de Avikogroep van tien bedrijven die samen 800 000 ton aardappelen verwerken.

Volgens Van der Aart heeft de Aviko-groep een aardappel ontwikkeld, die van zichzelf al bestand is tegen de belangrijkste aardappelziekten in de grond. Als deze na de oogst wordt opgeslagen, gaat hij veel later kiemen. Hierdoor zijn er veel minder bestrijdingsmiddelen nodig om de ziektes en het uitlopen tegen te gaan. Bovendien is er volgens Van der Aart minder kunstmest nodig voor de grond waarin de Agria wordt verbouwd.

Een woordvoerder van Milieudefensie zegt dat de Agria er redelijk goed af komt in vergelijking met het gif bevattende Bintje, dat Aviko ook verwerkt. "De ontwikkeling van een nog milieuvriendelijkere aardappel is bij de Aviko-groep in de maak" , zegt Van der Aart.

McCain, de grootste fritesproducent van Europa, die jaarlijks een miljoen ton aardappelen verwerkt, reageert nooit op zijn concurrenten. Een kleinere concurrent, Meijer in het Zeeuwse Kruiningen met een verwerking van 300 000 ton, zegt dat de Agria geen bedreiging vormt. "Ook de aardappelen van de Aviko-groep moeten bespoten worden. Wij zijn zelf met onderzoek naar een andere aardappel dan het bintje bezig" , zegt een woordvoerder.

Aviko komt binnenkort ook met biologisch-dynamische frites. Het gaat om slechts enkele procenten van de totale verwerking. Dit produkt voor een specifieke doelgroep wordt verbouwd zonder kunstmest en bestrijdingsmiddelen. "In Belgie wordt dit produkt al bijna een jaar met succes aan de man gebracht" , zegt Van der Aart.

De biologisch-dynamische frites heeft het vereiste Bio-garantie- keurmerk uit Belgie. De controleorganisatie voor biologische produkten SKAL neemt dit keurmerk sinds 1 januari 1993 over. Aviko is overigens geen lid van de Biologisch-dynamische vereniging.

De Horecava'93 wordt maandag geopend door staatssecretaris Van Rooy van economische zaken. Bijna zevenhonderd bedrijven die allemaal iets met de horeca te maken hebben, zullen zich in de Rai met een noviteit presenteren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden