Milieuvriendelijk strooien maar dan wel met handschoenen aan

Blauwbekken met een beker snert of chocolademelk in je handen geklemd. Mijmeren over de volgende schaatstocht. Maar behalve veel romantische sentimenten, brengen sneeuw en ijs ook zoveel ongemak met zich mee.

Je had de winterbanden voor de auto nog niet aangeschaft. Door de opwarming van de aarde zou het wel meevallen met de kou. En nu blijkt zelfs een tochtje over de gladde stoep al een enorme onderneming. Daarvoor staat een leger strooiwagens klaar die energiek en ruimhartig de boel wegsmelten.

Wie zelf de strijd wil aanbinden met spekgladde ondergronden, gebruikt daarvoor zand of zout. Zout is een dooimiddel dat het smeltpunt van ijs verlaagt. Het zout wat vaak op de wegen wordt gestrooid is natriumchloride, ook wel wegen- en keukenzout genoemd.

Hoe het werkt? Het vriespunt verlaagt naarmate er meer grammoleculen dooimiddel in het water zit. Een grammolecuul per liter geeft een verlaging van 1,86 °C. Met twintig procent vriest het water dus pas bij min zestien. Helaas is zout geen ideaal middel als je in het voorjaar weer graag een bloeiende en groene berm wilt. Planten kunnen er slecht tegen, behalve Engels gras , dat nu vaak langs de snelwegen opduikt in plaats van alleen langs de kust. Ook het oppervlaktewater kan vervuild raken.

Als het kwik verder daalt, voorbij min dertig, moet je natriumchloride vervangen door calciumchloride. Het goedje is minder slecht voor het milieu, maar het heeft wel andere akelige eigenschappen. Het kan brandplekken op je huid veroorzaken. Komt calciumchloride namelijk in contact met water, dan komt er veel warmte vrij. Ook is het irriterend voor je ogen en innemen is uit den boze. Het kan inwendige verbrandingen veroorzaken.

Als milieuliefhebber is het dus kiezen uit twee kwaden: ofwel natriumchloride – weliswaar belastend voor het groen, maar minder riskant bij het strooien. Of je kiest voor calciumchloride en beschermde kleding.

Het calciumchloride is te vinden in een emmer ’Dooi Strooi’. Je betaalt er flink voor, met ruim dertig euro voor vijf kilo, maar dan heb je ook een milieu-, materiaal- en vegetatievriendelijk product, meldt de website eco-logisch.eu.

Deze oplossing is eigenlijk pas echt nodig als het buiten bijna Siberisch koud is. Vooralsnog was het alleen in Limburg in- en inkoud. Maar behalve het milieuvoordeel is Dooi Strooi ook geschikt om je stoep 12 tot 24 uur ijsvrij te houden. Het werkt 30 keer sneller dan pekel en zout en smelt 150 keer zijn eigen gewicht aan ijs. Dus je kunt heel lang toe met een emmer vol. En dat is ook wat waard.

Tel daarbij op dat de bermen straks niet bevolkt worden door uitsluitend Engels gras. Wie dus hart heeft voor het milieu, neemt die risico’s voor lief. Met een paar handschoenen, een bril en lippen op elkaar is het ook prima strooien.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden