'Milieuschade door blussen overdreven'

Burgemeester: Als aceton niet was gekoeld waren er mogelijk doden gevallen

INTERVIEW | ALWIN KUIKEN

Betere plannen hadden bij de bestrijding van de chemiebrand in Moerdijk weinig uitgemaakt. De Inspectie Openbare Orde en Veiligheid overdrijft de milieuschade die zou zijn veroorzaakt door bluswater.

Dat vindt burgemeester Peter Noordanus (PvdA) van Tilburg. Hij is hoofd van de veiligheidsregio Midden- en West-Brabant.

Tijdens de brand heeft de veiligheidsregio alleen contact gezocht met het nabijgelegen Dordrecht. Waarom niet ook met de andere steden? Niemand wist daardoor wat er exact aan de hand was.
"Wij wisten niet wat we moesten communiceren omdat de aard van de rookwolk niet duidelijk was. Meten is weten, maar dan moet dat wél gebeuren. Daarover moeten betere afspraken met het RIVM en de Voedsel- en Warenautoriteit komen. Je wilt actuele data on the spot. Dat was op die dag wel echt een vraagstuk."

Moerdijk had het calamiteitenplan sinds 2005 niet meer geactualiseerd omdat de gemeente eind 2010 opging in uw veiligheidsregio. Maar u had op dat moment ook geen goed plan klaarliggen. Waarom niet?
"Omdat daarvoor wettelijke termijnen zijn afgesproken. Onze deadline was pas oktober 2011. We zouden het plan keurig voor de zomer af hebben. Veel had dat niet uitgemaakt, want zo'n plan gaat er vanuit dat bedrijven zich aan de regels houden. Chemie-Pack deed dat niet. De brand ontstond vlakbij vaten die illegaal op hun binnenplaats stonden."

Door fusie was onduidelijk wie waarover ging. Bevelvoerders gaven tegenstrijdige opdrachten waardoor onnodig veel water in het vuur is gespoten. Volgens de Inspectie is het milieu daardoor extra verontreinigd.
"Daar ben ik het niet mee eens. Er zullen best fouten zijn gemaakt, maar de hoeveelheid water die onnodig is gebruikt, is marginaal. De bulk daarvan is ingezet om gebouwen te beschermen en om vaten met giftige stoffen te koelen.

"In het rapport klinkt de keuze tussen veiligheid en milieu onvoldoende door. Als we een tank met 16.000 liter aceton niet succesvol hadden gekoeld, waren er mogelijk doden te betreuren geweest."

Tijdens de persconferentie zei u dat Moerdijk met al zijn gevaarlijke bedrijven van het Rijk te weinig geld kreeg voor de brandweer. Waarom hebt u dat niet eerder aangekaart?
"Voor oktober 2010 was ik daar niet verantwoordelijk voor. Toen ging elke burgemeester nog over zijn eigen korps. Daarna dacht ik dat het opgaan in een grotere regio de situatie wel ten goede zou kunnen komen."

Het industriegebied Moerdijk heeft na Rotterdam de meeste risicovolle bedrijven. Wat is er al gedaan om herhaling te voorkomen?
"Er staat nu een nieuw kantoor dat ruimte biedt aan extra brandweerlieden. Vanaf oktober zijn die continu inzetbaar. Ook komt er een eigen kazerne met een industriele schuimblusser en een soort hoogwerker."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden