Milieupaviljoen waardevolle aanvulling voor Harens park

HAREN - Een mooier cadeau ter gelegenheid van het 350-jarig bestaan had Hortus Haren zich niet kunnen voorstellen. Vorige week werd bekend dat het Ecodrome, het Nationaal milieu paviljoen dat nu nog op de Floriade in Zoetermeer staat, straks een definitieve plaats krijgt bij de Groningse Hortus.

HANS DE PRETER

Dat is niet alleen het meest waardevolle geschenk dat de Hortus de afgelopen ruim driehonderd jaar heeft gekregen. Het is ook een broodnodige aanvulling op de al aanwezige attracties in dit park, dat zich heeft los gemaakt van de Groningse universiteit en dat sinds vier jaar bezig is zich een plekje onder de zon te veroveren bij de Nederlandse pret- en vooral thema-parken. Dankzij het Ecodrome krijgt de Hortus Haren een aantrekkelijk thema in de schoot geworpen waarmee het zich landelijk als 'natuur- en milieupark' kan profileren.

In Haren staat het Ecodrome een nieuwe toekomst te wachten. Plannen voor de invulling ervan zijn er al: gebruik van het Ecodrome als showroom voor nieuwe milieu-initiatieven, als museum, als kennis- en cursuscentrum, als inspiratiebron en als 'wereldvenster'. Al in november, kort na de sluiting van de Floriade, arriveren 35 verhuiswagens uit Zoetermeer die het Ecodrome in onderdelen komen aanvoeren. In april volgend jaar zal het paviljoen in Haren dan officieel worden geopend.

"Dit paviljoen past werkelijk perfect in de opzet van de Hortus. We denken dan ook zeker dat het aantal bezoekers zal stijgen. Al valt moeilijk te voorspellen met hoeveel: we hebben namelijk nog meer pijlen op onze boog. Ook van die initiatieven verwachten we extra bezoekers" , vertelt woordvoerder Karin Zomer. Volgens haar is het Ecodrome niet alleen voor de Hortus, maar voor het hele Noorden van belang. "Het gaat om een voorziening van landelijke betekenis. Dat kan betekenen dat meer mensen eens naar het Noorden zullen komen om het paviljoen te bezoeken. Maar ook is het goed voor de reputatie van NoordNederland als milieuvriendelijke regio" .

Het Ecodrome heeft op de Floriade in Zoetermeer al een miljoen bezoekers getrokken. Het futuristisch ogende paviljoen is ontworpen door architect Wim van Rijn van de Rijksgebouwendienst op uitnodiging van het ministerie van Vrom. Doel van het Milieupaviljoen is bezoekers op luchtige wijze te informeren over de milieucampagne van de overheid 'een beter milieu begint bij jezelf'. Daarvoor is onder meer een bioscoop, kenniscentrum en expositieruimte ingericht.

Milieunormen

Omdat het paviljoen een soort visitekaartje is van het ministerie, is het gebouwd volgens de strengste milieunormen. Er is geen tropisch hardhout in verwerkt, evenmin als schadelijke lak- en kunststoffen. Het complex staat op 'ecopalen' en de wandbekleding in de toiletten is gemaakt van versnipperde melkpakken. Bij het ontwerp is er naar gestreefd het milieu-bewust bouwen uit de sfeer van de 'geitewollensokken' te halen. Architect Van Rijn heeft in het gebouw daarom de meest hoogwaardige technologie verwerkt.

De Hortus is al in 1991 met een lobby begonnen toen bekend werd dat voor het milieupaviljoen na afloop van de Floriade een vaste bestemming werd gezocht. Voorwaarde van het ministerie was dat het paviljoen tenminste tien jaar dezelfde functie zou blijven houden. Maar zal het lukken om tien jaar lang aantrekkelijke tentoonstellingen en activiteiten te organiseren, die zijn gewijd aan het milieu? Karin Zomer maakt zich daar weinig zorgen over. "Er is al een begeleidingsgroep opgericht die ons zal adviseren bij het inrichten van tentoonstellingen. Overigens hebben we daarmee zelf ook al veel ervaring opgedaan."

Twaalf gemeenten hebben gedongen naar de gunsten van de Stichting nationaal milieupaviljoen, die besliste waar het paviljoen naar toe zou gaan. Uiteindelijk bleven twee kandidaten over: Haren en Zwolle. Dat Haren de strijd won, kwam doordat de Hortus al een duidelijke publieksfunctie heeft; dit jaar komen er ongeveer 150 000 bezoekers. Zwolle zou vanaf nul moeten beginnen. Ook heeft Haren al ruime ervaring met educatieve activiteiten voor een breed publiek.

De Hortus heeft zich onder leiding van directeur J. L. Reinhard in korte tijd ontwikkeld tot een voorziening van betekenis. De uit 1642 daterende hortus botanicus hoorde tot 1988 bij de Rijksuniversiteit Groningen. Maar de universiteit kon het complex niet meer bekostigen en besloot het af te stoten. De Hortus werd geprivatiseerd en de naam veranderd van 'Hortus Botanicus de Wolf' in Hortus Haren. De tropische kassen bleven behouden en vormen nog steeds de drager van de Hortus. Het 21 hectare grote terrein was ruim genoeg om ook eens iets anders te doen, en dus organiseerde directeur Reinhard diverse tentoonstellingen, gericht op een groot, in bloemen en planten geinteresseerd publiek. Dit jaar stond voor het eerst de Tulpenhof in bloei, de noordelijke variant van de Keukenhof. In de enorme bloembollen-tuin werd aangelegd waarin 3,5 miljoen bollen werden geplant. Er kwam een horeca-voorziening bij en het insectarium met exotische spinnen kreeg een nieuw onderkomen. Plannen voor een Chinese tuin zijn in ontwikkeling, evenals plannen voor de aanleg van een bamboebos en een vogelpark.

Het bezoekersaantal is de laatste jaren behoorlijk gegroeid: van 79 000 in 1988, tot 85 000 in 1989 en 110 00 in 1990 en 1991. Dit jaar worden er 150 00 verwacht. En de groei is er nog lang niet uit, verwacht Karin Zomer. Volgend jaar moeten het er 200 000 zijn.

Overigens moet de Hortus nog wel vier miljoen bijeen zien te brengen. Want dat is het bedrag dat gemoeid is met de afbraak, de opbouw en de verbouw van het Ecodrome tot een voorziening die niet alleen in de zomer maar ook 's winters geopend zal zijn. De Hortus en de gemeente Haren zullen om dat bedrag bij elkaar te sprokkelen met de pet rond gaan bij noordelijke bedrijven die eerder hun adhesie betuigden bij de pogingen de Hortus naar het Noorden te halen. Ook bij de noordelijke overheden zal om subsidie worden aangeklopt. Bovendien heeft de Hortus zelf ook nog een budget ten behoeve van investeringen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden