Milieuorganisaties maken natuurbeschermers weerbaar

In Zimbabwe koelen rangers een witte neushoorn. Beeld REUTERS
In Zimbabwe koelen rangers een witte neushoorn.Beeld REUTERS

Nederlandse milieuorganisaties trainen internationale natuurbeschermers in persoonlijke beveiliging. Dat is hard nodig: in 2015 werden in zestien landen 185 rangers vermoord.

Joop Bouma

Deze week geeft de afdeling Nederland van de internationale milieuorganisatie IUCN tijdens een conferentie in Amsterdam het startsein voor een driejarig programma 'Bescherm de Natuurbeschermer.'

Partners van IUCN uit de Filippijnen, Indonesië, Congo-Kinshasa, Columbia en Peru krijgen informatie over het internationaal recht, mensenrechten en krijgen ook veiligheidstrainingen. De Nationale Postcode Loterij gaf voor het project ruim 2 miljoen subsidie.

Digitaal platform
Het Wereld Natuur Fonds in Nederland is intussen bezig met het opzetten van een digitaal platform voor rangers in het buitenland, die zich willen trainen in betere beveiliging. Oud-militair Boris Vos heeft geld gekregen uit een fonds van het WNF voor de Ranger Toolbox, een programma waarmee natuurbeschermers zich in hun eigen land onder meer kunnen bekwamen in opsporingstechnieken. Het programma wordt op dit moment getest door rangers in Kenia.

Vorig jaar werden er wereldwijd meer dan drie natuurbeschermers per week vermoord, volgens een rapport van Global Witness, een internationale organisatie die campagne voert tegen milieucriminaliteit.

De gevaarlijkste landen voor natuurbeschermers waren vorig jaar Brazilië (50 doden) en de Filippijnen (33), gevolgd door Colombia (26), Peru (12), Nicaragua (12) en Congo (11).

In vier van deze landen is IUCN Nederland actief met het project 'Bescherm de natuurbeschermer'. Milieudefensie en Friends of the Earth International werken daaraan mee.

Ijsberg
De moorden zijn volgens Liliana Jauregui, projectleider van 'Bescherm de natuurbeschermer', slechts het topje van de ijsberg. "Veel meer natuurbeschermers krijgen te maken met bedreigingen, intimidaties en fysiek geweld. Dit raakt vooral dit soort landen waar de bodemrijkdom groot is. En hoe schaarser de grondstoffen, hoe grimmiger het wordt. Maatregelen om lokale natuurbeschermers te beschermen zijn dan ook hard nodig."

Ook in Thailand worden natuurbeschermers geconfronteerd met geweld. Rangers stuiten tijdens nachtelijke acties op zwaar bewapende stropers die in nationale parken hun klemmen en vallen langslopen. Ze jagen op bedreigde diersoorten om ivoor, tijgerbotten en berenvachten buit te kunnen maken. In Thailand zijn volgens officiële gegevens vorig jaar zeven rangers tijdens hun werk gedood.

Het Wereld Natuur Fonds pleitte begin dit jaar in een rapport voor meer aandacht voor de arbeidsomstandigheden van rangers. Van de meer dan 500 Aziatische wild- en boswachters vond driekwart dat hun uitrusting gebrekkig was. Bijna de helft vond dat ze onvoldoende getraind waren voor hun werk.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden