Milieuminister zet streep door windmolens bij Woerden

De vier windmolens bij Woerden zijn van de baan. Minister Cramer van ruimtelijk ordening, die in haar rol van milieuminister warm bepleiter is van duurzame energie, vindt de molens niet passen in het landschap.

5.100 huishoudens hadden van energie voorzien moeten worden door de vier grote windmolens. Dat zou jaarlijks tienduizend ton CO2-uitstoot besparen. Maar minister Cramer besloot anders: windmolens langs de A12 zijn schadelijk voor het landschap, meende ze, en dus ging het plan terug in de la.

De bewindsvrouw zal haar besluit maandagmiddag toelichten als zij een bezoek brengt aan de Utrechtse stad. Cramer sluit niet uit dat er nog meer windmolenlocaties zullen sneuvelen als deze het landschap te zeer verrommelen. Niettemin zet de bewindsvrouw voor de langere termijn in op windmolenparken.

Het besluit laat zien in welke spagaat Cramer zich bevindt. Als minister van ruimtelijke ordening is ze medeverantwoordelijk voor het kabinetsvoornemen om te zorgen dat er in 2011 meer tevredenheid is over het landschap. En dat betekent in dit geval: geen windmolens die datzelfde landschap ontsieren. Tegelijkertijd moet ze er als milieuminister voor zorgen dat in 2020 éénvijfde van de elektriciteitsvoorziening duurzaam is. Hiervoor moet 4000 megawatt windenergie extra worden opgewekt. Een windmolen produceert twee tot drie megawatt.

Bovendien heeft de milieuminister met de provincies afgesproken dat er tot 2011 tweeduizend megawatt aan windenergie bijkomt. Een kwart van de 50 megawatt aan windenergie die de provincie Utrecht zou opwekken, zou Woerden voor zijn rekening nemen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden