'Milieuheffing op vlees kan’

Het idee van Milieudefensie voor een milieuheffing van 0,85 cent op iedere kilo vlees is uitvoerbaar. Boeren een toeslag geven als ze dier- en milieuvriendelijker gaan werken, mag echter niet volgens de Europese regels.

Dat constateren het Centraal Planbureau (CPB) en het Milieu- en Natuurplanbureau (MNP) in een rapport dat ze woensdag gaan presenteren, maar waarop De Telegraaf de hand wist te leggen. In opdracht van de Tweede Kamer rekenden beide bureaus het burgerinitiaf ’Stop fout vlees’ door waarmee Milieudefensie de intensieve veehouderij duurzamer wil maken.

Nederlanders kopen jaarlijks 800 miljoen kilo vlees. Met de 700 miljoen euro die de heffing oplevert, willen de initiatiefnemers niet-zichtbare gevolgen van de landbouw als de uitstoot van broeikasgassen aanpakken.

Milieudefensie en haar jongerenorganisatie Jongeren Milieu Actief begonnen in september 2006 met het burgerinitiatief ’Stop fout vlees’. De indieners streven naar een veehouderij zonder dierenleed en milieuvervuiling. Ze willen tevens af van de invoer van het in veevoer verwerkte soja omdat voor sojaproductie ten koste gaat van tropische bossen in het Amazonegebied.

Initiatiefnemer Wouter van Eck stelde eerder dat het geen doel is om veel minder kippen en varkens te gaan houden, maar dat de ander manier van werken wel leidt tot minder bedrijven. „Wij hebben zorgen over de toekomst van het platteland en boerenbedrijven. Als we doorgaan met schaalvergroting zijn er over vijftien jaar geen familiebedrijven meer. Wij zeggen: Ga van bulk naar kwaliteit. Je moet niet meer zoveel mogelijk, maar minder en beter produceren", hield hij de Kamer eerder voor.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden