Milieugroepen vragen Franciscus om hulp

Meer dan zeventig natuur- en mensenrechtenorganisaties uit negentien landen vragen aan paus Franciscus op te komen voor natuurbeschermers. De Nederlandse ambassadeur in Vaticaanstad, prins Jaime de Bourbon de Parme, heeft hem een brief bezorgd waarin aandacht wordt gevraagd voor het toenemende geweld tegen milieuactivisten.

Vorig jaar zijn er 185 natuurbeschermers vermoord in 16 landen. Vooral in Brazilië, op de Filippijnen en in Colombia zijn rangers en andere milieubeschermers hun leven niet zeker. Op initiatief van de Nederlandse natuurorganisatie IUCN NL hebben 76 natuur- en mensenrechtenorganisaties de brief aan de paus getekend. Ze hopen dat Franciscus zich wil inzetten voor de bescherming van de mensen die hun leven riskeren voor het behoud van de natuur.

De paus publiceerde vorig jaar zijn encycliek 'Laudatio si', waarin hij pleit voor een grotere rol van gelovigen in het milieubeleid.

In de brief schrijven de organisaties dat er wereldwijd wekelijks minstens drie natuurbeschermers worden vermoord. "Het geweld neemt nog iedere dag toe. Een veelvoud krijgt te maken met bedreigingen, intimidaties en fysiek geweld. Met name inheemse groepen zijn kwetsbaar, omdat zij in afgelegen gebieden leven en hun grondgebied vaak geen wettelijke bescherming van de staat kent", aldus IUCN Nederland.

Moord en ander geweld tegen natuurbeschermers blijft vaak ongestraft. De natuur- en mensenrechtenorganisaties zijn bang dat de excessen zullen toenemen 'als ze niet op hoog internationaal niveau veroordeeld worden'.

Hoe schaarser de grondstoffen, hoe grimmiger het wordt, zeggen de milieuorganisaties. Ze hopen dat de paus zich het lot van de rangers aantrekt.

IUCN NL werkt samen met Milieudefensie, Friends of the Earth International en Global Witness, een organisatie die strijdt tegen corruptie en milieucriminaliteit, aan het project 'Bescherm de natuurbeschermer'. Dat project wil natuurbeschermers betere veiligheid bieden, en bescherming tegen intimidatie en geweld.

Onder de ondertekenaars van de brief aan paus Franciscus zijn dertien Nederlandse milieuorganisaties, waaronder Urgenda. Verder zijn er onder de afzenders veel clubs uit Congo, de Filippijnen, Nigeria en Zuid-Afrika.

De brief is tegelijk gestuurd aan de Ghanese kardinaal Peter Turkson, die de paus adviseert over klimaat- en milieuzaken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden