Milieugroepen tegen verruiming vangst tarbot

JOOP BOUMA en REDACTIE DUURZAAMHEID & NATUUR

Vijf milieugroepen vinden het 'zorgwekkend' dat staatssecretaris Van Dam (economische zaken) maandag in Brussel wil pleiten voor verhoging van de vangst van tarbot en griet in de Noordzee. Volgens de organisaties ontbreekt de wetenschappelijke basis voor ophoging van de quota voor deze soorten platvis. Begin volgende week worden in Brussel de jaarlijkse quota vastgesteld. De Nederlandse visserijbranche dringt al geruime tijd aan op uitbreiding.

Tarbot en griet en ook roggen zijn een gebruikelijke bijvangst van tong. Van Dam wil een hoger quotum voor tong. De staatssecretaris zei deze week in de Tweede Kamer dat het voor de hand ligt om dan ook het quotum voor tarbot en griet te verhogen.

Stichting De Noordzee, de Nederlandse Elasmobranchen Vereniging (haaien en roggen), het Wereld Natuur Fonds, Greenpeace en Good Fish Foundation schrijven in een boze brief aan Van Dam dat wetenschappelijk advies leidend moet zijn bij het bepalen van vangstmogelijkheden. Dat advies is er niet voor tarbot en griet, aldus de vijf organisaties. "Nu gaan ijveren voor een ophoging druist hier regelrecht tegenin en doet ons ernstig twijfelen aan de inzet van Nederland bij het behalen van duurzaamheidsdoelstellingen."

De vijf willen voor de vergadering in Brussel van de staatssecretaris horen op welke gegevens hij zich baseert. Alleen een volledige, grondige beoordeling van de stand van beide vissoorten is voor de milieugroepen acceptabel. "Dat er nu volgens de vissers meer tarbot rondzwemt, wil nog niet zeggen dat het met tarbot goed gaat."

"Nederland trekt alles uit de kast om maar een beetje extra vis te mogen vangen", zegt Irene Kingma van de Nederlandse Elasmobranchen Vereniging. "Dit is een heel slecht signaal naar de sector en naar andere landen toe. Het gaat Nederland kennelijk niet om een gezond ecosysteem in zee, maar om zo veel mogelijk te vangen in zo kort mogelijke tijd."

Een woordvoerder van Van Dam bevestigt dat er geen onderzoek is waaruit blijkt dat het veel beter gaat met tarbot en griet. "Maar het heeft geen zin om tarbot en griet die bij de tongvisserij worden opgevist, dood terug in het water te gooien."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden