Milieudeskundige: Groene denken is zeker een ideologie

In december stond deze kerststal aan de Lange Voorhout in Den Haag, gemaakt van olivijnzand. Dit zand zou koolstofdioxide uit de lucht halen, waardoor de kerststal duurzaam is. Voor het kunstwerk werd circa 48.000 kilogram zand gebruikt. Beeld ANP
In december stond deze kerststal aan de Lange Voorhout in Den Haag, gemaakt van olivijnzand. Dit zand zou koolstofdioxide uit de lucht halen, waardoor de kerststal duurzaam is. Voor het kunstwerk werd circa 48.000 kilogram zand gebruikt.Beeld ANP

Milieudeskundige Klaas van Egmond is het 'hartgrondig eens' met de inhoud van de groene catechismus. Hij vindt de tekst 'voortreffelijk'. Trouw-redacteuren Lodewijk Dros en Wilfred van de Poll publiceerden deze 'kleine catechismus van het groene geloof' zaterdag in Letter&Geest. Zij analyseerden teksten en uitspraken van toonaangevende personen en organisaties in de groene beweging en ontdekten dat duurzaamheid een nieuwe religie is.

De vorm die zij kozen, de catechismus, was een knipoog naar het religieuze karakter van het groene denken. Tegen die vorm maakt Van Egmond bezwaar - 'catechismus' klinkt hem te dogmatisch, te star. Maar een ideologie is het groene denken wel, zegt hij, en nog wel een bijzondere: het is 'de ideologie die alle andere ideologieën overbodig maakt'.

To the point
Van Egmond is een hotshot in duurzaamheidsland. Hij is hoogleraar Geowetenschappen aan de Universiteit van Utrecht en samen met Herman Wijffels initiatiefnemer van het Sustainable Finance Lab. Van Egmond is nummer 4 van de Duurzame Honderd. Hij vindt de antwoorden van de groene catechismus 'to the point'. In een reactie schrijft hij: "Het krediet is inderdaad op, en het huidige spoor loopt inderdaad dood. De huidige drievoudige ecologische, financieel-economische en sociale crisis is overduidelijk en geen actie ondernemen is inderdaad dwaasheid."

Over de oorzaken van de 'diepe crisis', vervolgt hij, "bestaat in de politieke en wetenschappelijke gremia nog geen gedeelde diagnose, laat staan zicht op een oplossing. De meest gehoorde reactie is de vlucht vooruit; 'we moeten ons uit de crisis groeien'."

Ander mens- en wereldbeeld
Maar het werkelijke probleem, aldus Van Egmond, ligt bij 'de dominerende maatschappelijke waarde-opvattingen met veelal catastrofale gevolgen'. Daarom is een ander mens- en wereldbeeld vereist, zoals dat in de groene catechismus naar voren komt.

"De werkelijke oplossing ligt inderdaad in een herijking van de menselijke en maatschappelijke doelstellingen."

'Schepper&Co' (Ned. 2, 17.09) besteedt vandaag aandacht aan verschillende catechismussen. Lodewijk Dros licht de groene catechismus toe.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden