Milieudefensie hekelt verdeling klimaatfonds

(Novum) - De armste landen ter wereld krijgen een te klein aandeel uit de klimaatfondsen van het Kyoto-verdrag. Deze fondsen moeten worden omgevormd, zodat ook de armste landen van het verdrag kunnen profiteren. Dat stelt Milieudefensie vrijdag.

Zo is het Clean Development Mechanism (CDM) volgens de milieuorganisatie gericht op de verkeerde landen. Het CDM, één van de twee fondsen uit het Kyoto-verdrag, is bedoeld om de CO2-uitstoot in ontwikkelingslanden terug te dringen. Momenteel gaat volgens Milieudefensie driekwart van dit fonds naar Brazilië, China en India, de meest vervuilende industrieën, terwijl vijf procent naar Afrika gaat.

De armste landen moeten meer geld krijgen zodat ze kunnen wapenen tegen de gevolgen van klimaatverandering, zegt Donald Pols, campagneleider Klimaat en Energie van Milieudefensie. "Zij zitten nu met de gebakken peren, terwijl ze het klimaatprobleem niet hebben veroorzaakt. Ze mogen niet langer meer worden afgescheept met een fooi. Het voorkomen van CO2-uitstoot is veel effectiever dan achteraf de troep opruimen."

Vrijdag wordt door het klimaatpanel van de Verenigde Naties in Brussel een rapport gepresenteerd dat ingaat op de wereldwijde gevolgen van het broeikaseffect.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden