Milieudefensie begint meldpunt varkensflats

Milieudefensie gaat bijhouden hoeveel initiatieven er bestaan voor kolossale varkens- of kippenbedrijven. Mensen die denken te weten dat er in hun gemeente plannen worden gemaakt voor een ’veefabriek’ kunnen daarmee terecht bij het ’meldpunt varkensflats’, op de website van de vereniging.

Volgens de milieu-organisatie is de inventarisatie nodig, omdat niemand weet hoeveel varkensflats er op stapel staan. In antwoord op Kamervragen erkende minister Verburg (Landbouw) onlangs dat zo’n overzicht er niet is.

Tot dusverre zijn op de digitale landkaart van Milieudefensie tien punaises geprikt, ondermeer bij Marle en Vroomshoop. Op beide plekken ontstond deze zomer commotie over de aanvraag van het bedrijf Family Farmers. Dat wil in beide Overijsselse dorpen twee megastallen bouwen, met plaats voor 19.000 tot 24.500 varkens. Het bedrijf kiest voor de twee dorpen, omdat daar als gevolg van de reconstructie van het platteland, gebied wordt ingeruimd waar de intensieve veehouderij mag groeien.

Milieudefensie zegt met het meldpunt omwonenden te willen steunen in hun afwijzing van de plannen. Wie een melding doet, kan informatie over wetten en regels en juridische hulp krijgen, of in contact worden gebracht met actiecomités. „Niemand hoeft het wiel opnieuw uit te vinden”, zegt campagneleider Wouter van Eck. Milieudefensie is tegen stallen met meer dan 5000 varkens of 250.000 kippen, omdat zulke bedrijven overlast en schade zouden veroorzaken en het landschap verstoren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden