Milieuclubs naar rechter om kwik uit nieuwe Groningse kolencentrale

VAN ONZE VERSLAGGEVER

Vijf milieu-organisaties stappen naar de bestuursrechter in Groningen in een poging de nieuwe kolencentrale van RWE/Essent te dwingen tot een drastisch lagere uitstoot van kwik. Eerdere bezwaren van Natuur & Milieu, MOB Nijmegen, Greenpeace, Waddenvereniging en de Milieufederatie Groningen om via de Raad van State de kwikuitstoot beperkt te krijgen, zijn mislukt. De provincie Groningen, die de natuurvergunningen voor de centrale verleende, hoefde de voorwaarden niet te wijzigen.

Momenteel mag RWE 95 kilo kwik per jaar uitstoten. "Dat is extreem veel, ook in vergelijking met andere kolencentrales. De kwikvergunning voor RWE dateert uit 2007. Sterk verouderd dus, zeker omdat sinds 2010 de verplichting geldt dat stoffen als kwik niet mogen vrijkomen in de lucht", aldus Geertje van Hooijdonk, hoofd Energie bij Natuur & Milieu

De milieugroepen zijn bang dat de uitstoot van kwik grote schadelijke gevolgen heeft voor de natuur in de Waddenzee. Via schelpdieren en vissen kan het zware metaal ook in zeehonden terecht komen.

Volgens de milieuorganisaties kan RWE/Essent de kwikemissie fors verminderen door kolen met minder kwik te gebruiken. Verder zijn er ook technische maatregelen mogelijk om de kwikemissie uit de kolencentrale te beperken.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden