Milieuclubs: Mansveld moet kwiklast beperken

Waddenvereniging, Greenpeace en Natuur en Milieu willen staatssecretaris Mansveld (milieu) en de provincie Groningen desnoods via de rechter dwingen de kwikuitstoot van de nieuwe kolencentrale van RWE/Essent in de Eemshaven te beperken. De drie milieuorganisaties hebben staatssecretaris en provincie eind vorig jaar gevraagd de toegestane kwiklozing van de centrale terug te dringen. De vergunning is gebaseerd op verouderde regels, aldus de organisaties.

De energiecentrale mag nu, volgens de vergunning, per jaar 95 kilo kwik de lucht in blazen. Die hoeveelheid benadert de kwikuitstoot van de hele Nederlandse energiesector. De centrale kan bovendien op het oppervlaktewater jaarlijks 1,4 kilo kwik lozen.

Mansveld erkent dat kwik een groot milieuprobleem is, maar ze wijst erop dat kwik uit industrielozingen slechts voor 2 procent bijdraagt aan de totale belasting van het oppervlaktewater door het metaal. En het kwik dat via de schoorstenen van de centrale wordt uitgestoten, belandt niet in het Waddengebied, maar wordt met de wind weggevoerd. Mansveld ziet geen reden om de vergunning nu al aan te passen. Ook de provincie Groningen voelt daar niet voor.

De drie milieuorganisaties hebben gisteren bezwaar aangetekend tegen die weigering. "Het is een bizarre situatie", zegt directeur Tjerk Wagenaar van Natuur en Milieu. "Over enkele jaren zal de vergunning hoe dan ook moeten worden aangescherpt. Waarom dan niet meteen?" Volgens Wagenaar kan RWE/Essent de kwikemissie al met een factor 3 tot 4 verminderen door steenkool te gebruiken met minder kwik. De centrale draait al een tijd op proef.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden