Milieuclubs eisen verbod fungiciden

AMSTERDAM - De milieuorganisaties Greenpeace en Natuur en Milieu hebben staatssecretaris Faber van landbouw gevraagd op korte termijn twee bestrijdingsmiddelen (fungiciden) te verbieden.

Van onze verslaggever

De middelen, die worden gebruikt tegen schimmels, verstoren de hormoonhuishouding bij mens en dier, blijkt uit onderzoek dat de organisaties lieten uitvoeren. Het gaat om middelen met de werkzame stoffen vinchlozolin en carbendazim waarvan in Nederland jaarlijks respectievelijk 16 000 en zo'n 60 000 kilo wordt gebruikt. De stoffen kunnen de mannelijke geslachtsontwikkeling ernstig verstoren en de kwaliteit van sperma aantasten.

Werknemers van bestrijdingsmiddelenproducent BASF blijken al bij de opname van zeer kleine hoeveelheden afwijkende hormoonspiegels te hebben. Ook voor tuinders, omwonenenden, consumenten van bespoten producten en het milieu zijn de stoffen schadelijk, zeggen de twee organisaties.

Het college voor toelating voor bestrijdingsmiddelen (CTB) oordeelt dit jaar opnieuw over de twee middelen. Greenpeace en Nauur en Milieu vinden dat het CTB tot nu toe te weinig rekening heeft gehouden met de hormoonverstorende efffecten. Als de stoffen niet worden verboden, stappen zij naar de rechter.

Afgelopen zomer voerden milieugroepen samen met de Consumentenbond actie tegen zeven bestrijdingsmiddelen die de hormoonhuishouding verstoren.

Deze middelen worden vaak aangetroffen in groenten en fruit; de hoogste concentraties worden gevonden in sla, paprika en aardbeien. De middelen worden onder meer via de wortelen opgenomen. De milieuorganisaties pleiten voor hantering van het voorzorgsprincipe: het middel mag pas worden gebruikt als is aangetoond dat het onschadelijk is.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden