Milieuclub begint petitie tegen hoger beroep in klimaatzaak

Milieuorganisatie Mobilisation (MOB) begint vandaag een petitie waarin de staat wordt opgeroepen niet in hoger beroep te gaan tegen het vonnis Haagse rechtbank in de klimaatzaak van Urgenda. 'Ga niet in beroep, ga aan de slag', luidt de oproep op de site klimaatpetitie.nl.

Initiatiefnemer is Johan Vollenbroek van MOB. Zijn organisatie zet zich al jaren in tegen klimaatverandering en voor het behoud van de biodiversiteit. Vollenbroek heeft in de afgelopen jaren honderden procedures gevoerd tegen de intensieve veeteelt en tegen vergunningverlenende overheden.

De rechtbank in Den Haag bepaalde eind juni dat de overheid voorgenomen maatregelen om de temperatuurstijging van de aarde te beperken behoort uit te voeren. In 2020 moet Nederland de CO2-uitstoot met 25 procent (ten opzichte van 1990) hebben teruggedrongen. Op basis van huidig beleid wordt slechts 17 procent reductie gehaald. De staat beslist dit najaar over hoger beroep.

Vollenbroek vindt dat de burger zijn stem moet laten horen. "Het duurt me te lang. We moeten nu duidelijk maken dat de staat niet moet dralen, maar de energie beter kan steken in uitvoering van het vonnis." Hij vreest dat de staat door een hoger beroep de uitvoering van een effectiever klimaatbeleid zal vertragen. "De staat heeft na dit heldere vonnis een rechtvaardiging om het beleid te verscherpen. Met de petitie hopen wij het signaal af te geven dat het hoog tijd is om die handschoen nu ook op te pakken."

MOB financiert de website uit de boetes die de provincies Utrecht en Overijssel recent aan de milieuorganisatie moesten betalen omdat ze te laat beslissingen hadden genomen op enkele honderden bezwaarschriften tegen verleende vergunningen aan veebedrijven.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden