Milieubeweging was nooit voor verduurzaamd hout

In het stuk 'Het hout rot niet, maar is puur gif' in Trouw van 12 september staan enkele storende onzorgvuldigheden. Deze hadden voorkomen kunnen worden door bijvoorbeeld te rade te gaan bij de Stichting Natuur en Milieu, die een belangrijke rol heeft gespeeld in de kwestie van verduurzaamd hout.

MARC KOENE

- 'De milieubeweging was lang voorstander van het gebruik van geïmpregneerd hout', staat in het stuk. Naar ons beste weten heeft noch de Stichting Natuur en Milieu, noch een andere Nederlandse milieuorganisatie, ooit een pleidooi gehouden voor chemische houtverduurzaming. Sinds 1990 voeren de Vereniging Milieudefensie, het toenmalige Landelijk Milieu Overleg, De Kleine Aarde en Stichting Natuur en Milieu juist een campagne om de toepassing van verduurzaamd hout te beëindigen.

Voor pentachloorfenol, creosoot en carbolineum is dat deels gelukt. Nu lijken ook de wolmanzouten sterk in toepassingsmogelijkheden beperkt te worden.

- 'Sinds kort zijn de gezondheidsrisico's van wolmanzout-hout ook in de milieubeweging doorgedrongen. De Stichting Natuur en Milieu heeft inmiddels de hand in eigen boezem gestoken'.

De eerste rapporten van de Stichting Natuur en Milieu waarin gewaarschuwd wordt voor milieugevaren van houtverduurzamingsmiddelen, dateren uit 1984 en 1986. In de jaren negentig hebben deze rapporten een vervolg gekregen in de vorm van de eerder genoemde campagne van vier milieuorganisaties.

Lobby in de Tweede Kamer heeft in 1991 en 1996 geleid tot het aannemen van moties om arseenhoudende houtverduurzamingsmiddelen te verbieden.

Tussen 1992 en 1995 hebben juridische acties tegen producenten en houtverduurzamers geleid tot belangrijke aanscherpingen in de milieuvergunningen in deze bedrijfstak.

In 1996 en 1997 hebben we een publiekscampagne gevoerd om de toepassing van wolmanzouten in speeltoestellen voor kinderen verboden te krijgen. Zo'n verbod is met het besluit van het College voor de toelating van bestrijdingsmiddelen een stap dichterbij te komen.

Op dit moment richten wij ons op de toelating van de houtverduurzamingsmiddelen zelf middels een bezwaarschrift.

- 'Dat de milieubeweging niet eerder aan de bel heeft getrokken is opmerkelijk. (...) Rijkswaterstaat gebruikt (...) sinds de jaren tachtig al geen geïmpregneerd hout meer voor beschoeiingen'.

Over het gebruik van creosoot, carbolineum en wolmanzouten in overbeschoeiingen en stijgers zijn indertijd contacten geweest tussen Rijkswaterstaat, het ministerie van Vrom en de Stichting Natuur en Milieu.

- Ook het stuk 'Verduurzaamd hout mag niet worden versnipperd' in dezelfde Trouw bevat een onzorgvuldigheid. Het 'zo populaire Gamma-tuinhout' bevat geen chroom VI en arseen. Dat is mede te danken aan overleg tussen Gamma en de Hart voor Hout campagne van Milieudefensie in 1995.

Overigens bevat het Gamma-tuinhout wel voor water- en bodemleven zeer schadelijke koperverbindingen. Ook Gamma-hout is dus ongewenst chemisch verduurzaamd hout.

Succes kent vele moeders luidt het spreekwoord. Het heeft heel lang geduurd voordat men er in Nederland achter gekomen is dat houtverduurzaming met wolmanzouten geen toekomst heeft.

Het is dus een succes met een bijsmaak voor het milieu.

Wij denken dat de milieuorganisaties in belangrijke mate hebben bijgedragen aan het doorbreken van dit inzicht.

Ook de in het artikel genoemde directeur van het Ecologisch Kennis Centrum Van Rooij heeft hieraan bijgedragen. Hij heeft de afgelopen jaren samen met De Groenen Gelderland met succes de verbranding van verduurzaamd afvalhout aangekaart. Maar misschien is de cultuurverandering bij het College voor de toelating van bestrijdingsmiddelen wel doorslaggevend.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden