'Milieubaan' Schiphol blijkt vooral groeibaan

AMSTERDAM - De nieuwe startbaan van Schiphol, door regeringen warm aanbevolen als 'milieubaan' die aan veel overlast een eind zou maken, blijkt vooral voor veel nieuwe overlast te zorgen. Tot in de kop van Noord-Holland wordt nu ervaren wat de groei van Schiphol voor de nachtrust kan betekenen.

Vincent Dekker

De Polderbaan zou de ergste geluidshinder verleggen naar de polders tussen Zaandam en Beverwijk, was de redenering. Daardoor zou het leven in Zwanenburg, Buitenveldert, Aalsmeer en andere woonkernen rond de luchthaven aangenamer worden. Sinds de nieuwe zesde baan in gebruik is genomen, regent het echter klachten over verstoorde nachtrust. Vooral Castricum en Uitgeest, 30 kilometer ten noorden van Schiphol, zijn het slachtoffer. Maar ook nóg 20 kilometer verder, in Hoorn, worden nu mensen al om zes uur 'sochtends wakkergevlogen.

De verbetering die daar tegenover zou moeten staan in oude overlastgebieden, valt tegen, blijkt nu uit rapporten van het Nationaal Lucht- en Ruimtevaartlaboratorium (NLR). Vooral Aalsmeer staat, als de politiek de luchtvaartwet niet aanpast, de komende jaren een verdubbeling van de hinder te wachten.

Aalsmeer is een bijzonder geval: een oostelijke woonwijk ligt in het verlengde en op een paar kilometer afstand van een startbaan. In de oude luchtvaartwet werd deze wijk tegen de ergste hinder beschermd door er een maximum voor af te spreken. In vaktermen: 49 Ke, oftewel 49 Kosten-eenheden. In de nieuwe wet wordt niet meer met deze hindermaat, genoemd naar de bedenker professor Kosten, gerekend maar met de Europese maat Lden. Bovendien wilde de overheid in de nieuwe wet geen aparte berekening meer opnemen voor dit stukje Aalsmeer.

Kamerleden, verontrust nadat een onafhankelijke commissie had gemeld dat de nieuwe wet niet deugde, eisten bescherming van deze meest bedreigde woonwijk. Het laatste kabinet-Kok beloofde daarop in 2001 en 2002 bij herhaling dat het zich daarvoor zou inspannen.

Uit berekeningen van het NLR uit juli 2001 blijkt echter dat toen al bekend was dat de groei die het kabinet Schiphol wilde toestaan, in de Aalsmeerse wijk tot 50,1 Ke hinder zou leiden. Dat lijkt een klein verschil met 49 Ke, maar 1 Ke komt neer op 12 procent meer of minder vliegtuigen -ongeveer 10000 vluchten. Een week nadat de Schipholwet op 25 juni vorig jaar door minister Netelenbos door de Eerste Kamer was geloodst, heeft het NLR bovendien een nieuwe berekening gemaakt. ,,Daarbij kwamen we uit op 53,3 Ke voor dat punt in Aalsmeer'', aldus een woordvoerder van het NLR. Het verschil van 4,3 Ke betekent dat 51,6 procent meer vliegtuigen boven Aalsmeer worden voorzien dan binnen het afgesproken maximum van 49 Ke zouden passen.

Het zijn inmiddels niet meer alleen omwonenden die tegen de overlast in het geweer komen. Twee bedrijven uit Halfweg, ten noorden van de nieuwe baan, hebben een miljoenenclaim ingediend, lieten zij gisteren in de Volkskrant weten. Door alle overlast 'kan het personeel niet meer functioneren' en zijn de bedrijven 'gedoemd te verhuizen'.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden