Milieu op tweede plan bij bouw in Noordhollandse gemeenten

Van een onzer verslaggevers HAARLEM - Noordhollandse gemeenten hoeven het niet meer zo nauw te nemen met milieu-normen. Ook de bestaande normen voor geluidhinder kunnen soepeler worden toegepast. Dit is de consequentie van een nieuwe aanpak van de provincie Noord-Holland om gemeenten meer beleidsvrijheid te geven bij bouwplannen. “Zo nodig moeten milieuregels en -normen worden aangepast ten behoeve van het stedelijk gebruik.”

Noord-Holland is van plan dit ook te bepleiten bij het rijk en het interprovinciaal overleg. De provincie komt in overleg met de Noordhollandse gemeenten tot de conclusie dat de ruimtelijke planning het belangrijkste is: snelheid, kwaliteit en continuïteit. “Daarnaast is het voornemen bij bouwplannen in de bebouwde kom milieu-hygiënische aspecten (zoals geluidhinder) minder strak te beoordelen”, aldus GS letterlijk.

Aangekondigd wordt dat gedeputeerde Friso de Zeeuw (PvdA) dit 'maatwerk' meteen in praktijk gaat brengen. “Het aanbrengen van 'fluisterasfalt' kan het geluid van het wegverkeer terugdringen, maar het past meestal niet in een historische binnenstad.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden