Milde straf voor seks met jonge prostituee blijft staan

Pooier Armin A. (rechts) kreeg uiteindelijk twee jaar cel.Beeld ANP

Eén dag cel plus een taakstraf. Zwaarder wordt de straf voor de klanten van een minderjarige prostituee in de Valkenburgse zedenzaak niet. Tot ongenoegen van het Openbaar Ministerie.

Het Openbaar Ministerie had een duidelijke boodschap willen brengen: wie betaalde seks heeft met minderjarigen hangt een zware straf boven het hoofd. Die opzet is mislukt, blijkt na bijna drie jaar procederen. De Hoge Raad velde vandaag het finale oordeel in de zogeheten Valkenburgse zedenzaak: de daders komen weg met een taakstraf en één dag cel.

De zaak draait om een meisje dat onder de naam Kimberley werd aangeboden als prostituee. Volgens de websites waarop dat gebeurde was ze achttien jaar, in werkelijkheid was ze zestien. De politie betrapte haar met een van haar klanten én haar pooier in een Valkenburgs hotel.

Taakstraffen

Die pooier, een man van 22, kreeg twee jaar cel. Maar het Openbaar Ministerie wilde ook de klanten hard aanpakken. Van hen kwamen er 29 voor de rechter, het OM eiste celstraffen van zes tot twaalf maanden. Maar de rechtbank in Maastricht ging daar niet in mee en legde taakstraffen tot 240 uur plus een celstraf van één dag onvoorwaardelijk op.

Belangrijk in de afweging van de rechtbank was dat de klanten van Kimberley niet wisten dat zij nog maar zestien was en dat ze ook niet bewust op zoek waren naar een minderjarige. Voor het OM was dat onverteerbaar en dus ging het in hoger beroep.

Maar ook het gerechtshof in Den Bosch was niet gevoelig voor de redenering van het OM dat klanten zelf de verantwoordelijkheid hebben om zich te vergewissen van de leeftijd van prostituees. "De bescherming van een minderjarige staat voor ons voorop", zei een OM-woordvoerder. "Ongeacht of een klant ernaar op zoek was of niet." Daarom zette het OM ook de laatste stap: in zes zaken ging het in cassatie bij de Hoge Raad.

Juridische onderbouwing

De Hoge Raad toetst alleen of eerdere vonnissen juridisch goed onderbouwd zijn.  Volgens het OM niet. Het wees op een wetsartikel uit 2011 dat bedoeld is om te voorkomen dat zedendelicten worden afgedaan met te lichte straffen. Sinds die wet van kracht is, kan voor zo'n delict niet louter een taakstraf worden opgelegd. Een taakstraf plus één dag cel kan wel, maar is in strijd met de bedoeling van die wet, betoogde het OM; die celstraf moet 'substantieel' zijn.

Dat laatste blijkt de Hoge Raad niet met het OM eens te zijn en daarmee valt de Valkenburgse zedenzaak als symbool voor een zwaar bestraft vergrijp weg. Toch staat het OM niet geheel met lege handen. In een andere zaak rond betaalde seks met minderjarigen, in Schiedam, zijn intussen wel celstraffen van vier tot negen maanden opgelegd.

Lees ook: Lange celstraffen in Valkenburgse zedenzaak blijven uit (december 2016)

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden