Milde eis tegen lek naam Van der G.

ARNHEM - De publieksreactie op de milde eis ('Ik ga effe pinnen') is laconiek. De reactie op de aankondiging van de datum van de uitspraak -6 mei- niet. ,,Hoe verzinnen ze het!'', roept Dries Mosch, die in de fractie van Leefbaar Rotterdam na de dood van Pim Fortuyn diens plaats innam. Uitgerekend op de eerste herdenking van de moord op Fortuyn doet de politierechter in Arnhem uitspraak in de strafzaak tegen Jack Bogers (49), voormalig wethouder van Wageningen.

Het openbaar ministerie eiste gisteren 500 euro boete omdat Bogers op de avond van de moord zijn ambtsgeheim zou hebben geschonden. Hij hoorde van de toenmalige burgemeester van Wageningen, J. Sala, dat de politie Volkert van der G. verdacht van de moord op Fortuyn. Bogers (GroenLinks) belde daarop met de voorzitter van de Vereniging Milieu-Offensief, waar Van der G. werkte.

Achteraf gezien, zegt Bogers, was dat onverstandig en een ongelukkige stap, ,,maar ik heb een schoon geweten en geen misdrijf gepleegd. Ik heb niet getracht de rechtsvervolging te frustreren of mensen te tippen.''

Dat vermoeden was voor zes aanhangers van de Lijst Pim Fortuyn wel aanleiding om in juni vorig jaar aangifte te doen van opzettelijke schending van het ambtsgeheim. Zij zijn er nog steeds van overtuigd dat na het telefoontje van Bogers bewijsmateriaal is verdwenen om de betrokkenheid van anderen te verdoezelen.

Binnenkort verschijnt zelfs een boek waarin de complottheorie over 'het netwerk achter Volkert van der G.' wordt beschreven. Door het uitlekken van Van der G.'s naam ,,is de volledige waarheid omtrent de moord op Pim Fortuyn nooit meer te achterhalen'', meent de schrijver.

Van der G. heeft volgens de rechtbank in Amsterdam (die hem tot achttien jaar cel veroordeelde) zonder hulp van anderen gehandeld. Bogers' advocaat D. Doorenbos vindt dat daarmee is ontzenuwd dat de ex-wethouder het onderzoek zou hebben belemmerd. Het OM verwijt Bogers dat hij 'een groot risico' heeft genomen. Officier van justitie M. de Weert sprak gisteren van ,,een flagrante schending van het ambtsgeheim door als wethouder zonder enige noodzaak zeer gevoelige informatie te verstrekken aan een bekende van Van der G''.

Volgens advocaat Doorenbos is van het schenden van het ambtsgeheim echter geen sprake. Een vertrouwelijke mededeling is niet hetzelfde als een geheim. Onduidelijk is of burgemeester Sala op de avond van 6 mei bij Bogers met zoveel woorden op geheimhouding heeft aangedrongen. Sala zegt van wel, Bogers heeft dat anders begrepen, al wist hij dat hij hot information kreeg. De burgemeester zou alleen hebben gevraagd 'Kun je vrijuit spreken?'

Via een kennis kwam Bogers in contact met de voorzitter van de Vereniging Milieu-Offensief in Wageningen. ,,Als het jouw Volkert is, doe je er goed aan je beschikbaar te houden voor de politie'', was Bogers' advies. De VMO-voorzitter heeft zich de volgende ochtend zelf bij de politie gemeld.

Bogers is eind mei vorig jaar afgetreden als wethouder van Wageningen. Dat besluit staat los van de kwestie rond het ambtsgeheim. ,,Ik heb twintig jaar in de gemeenteraad van Wageningen gezeten; dat vond ik genoeg.''

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden