Milaan probeert Europees Medicijnenagentschap van Amsterdam af te pakken

Het Spark-gebouw, waar het EMA tijdelijk moet bivakkeren, zou te klein zijn. Beeld EPA
Het Spark-gebouw, waar het EMA tijdelijk moet bivakkeren, zou te klein zijn.Beeld EPA

EU Medicijnagentschap EMA verhuist naar Amsterdam. Nu blijkt dat het kantoor nog niet af is, wil Milaan EMA afpakken.

Pauline Valkenet

Giuseppe Sala, burgemeester van Milaan, was er druk mee. Hij belde en twitterde, zat in nieuwsuitzendingen op televisie en kroop achter de microfoon in een radiostudio. Zijn boodschap: het Europees Medicijnenagentschap (EMA) moet alsnog naar zijn stad verhuizen in plaats van naar Amsterdam. Want Milaan is wél helemaal klaar om het EMA te ontvangen. Sala op Twitter: “Het bezwaarschrift gaat vandaag nog de deur uit.”

Sala is duidelijk enorm geïrriteerd. Want maandag was bekend geworden dat het EMA, dat vanuit Londen naar Amsterdam gaat verkassen, een tijdelijk onderkomen krijgt dat niet ideaal is. Het EMA verhuist per 1 januari 2019 vanwege de Brexit, maar het nieuwe kantoor aan de Zuidas is dan nog niet klaar. Dat gebouw wordt waarschijnlijk pas in november 2019 opgeleverd. Daarom zal het EMA voor een maand of negen in het leegstaande Spark-kantoorpand bij treinstation Amsterdam Sloterdijk worden gehuisvest.

EMA-directeur Guido Rasi, een Italiaan, wist allang dat hij met een tijdelijk onderkomen te maken zou krijgen, maar is volgens de Italiaanse pers niet blij met het Spark-gebouw. Dat is te krap, er is te weinig vergaderruimte. Het is maar half zo groot als het pand waar zijn organisatie nu in zit, had Rasi tijdens gemerkt.

Sala bevestigde het chagrijn van Rasi. De twee mannen hadden elkaar gesproken, vertelde de burgemeester, en het was zonneklaar dat de EMA-directeur de situatie in Amsterdam ‘bijzonder ernstig’ vond.

De Italianen vinden daarom dat het EMA alsnog naar Milaan moet verhuizen. Die stad was tijdens de strijd om het binnenhalen van het EMA met zijn 900 werknemers immers net zo’n geschikte kandidaat als Amsterdam gebleken.

Loting

Omdat de twee gelijkwaardig waren, moest er geloot worden. Nederland won. Dat zat de Italianen toen al helemaal niet lekker; ze vonden het belachelijk dat zo’n belangrijke beslissing, waar zo veel nieuwe inkomsten en werkgelegenheid mee zijn gemoeid, door strootje trekken was genomen.

Nu het in Amsterdam allemaal niet zo lekker loopt, is het logisch dat er alsnog voor Milaan wordt gekozen, vinden ze. Daar staat, zo klinkt het, immers een prachtgebouw klaar. In het centrum, vlakbij het Centraal Station, staat de lege Pirelli-wolkenkrabber op het EMA te wachten.

Italië wil de beslissing van de 27 EU-lidstaten nu snel terug laten draaien. De Italianen gaan de keuze voor Amsterdam aanvechten bij welke Europese instelling dan ook. “We werken eraan”, zei de minister van gezondheidszorg. Burgemeester Sala op Twitter: “Het zal geen makkelijke weg zijn, maar we willen het proberen. Europa kan niet gaan zitten wachten tot het hoofdkantoor in Amsterdam pas af is na de houdbaarheidsdatum.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden