Mike Pence bakt zoete broodjes op EU-hoofdkwartier

TRANS-ATLANTISCHE BETREKKINGEN | Sussende Amerikaanse vicepresident probeert in Brussel onrust over Trump weg te nemen.

CHRISTOPH SCHMIDT

Wie gisteren ontwaakte uit een lange winterslaap en hoorde wat de Amerikaanse vicepresident Mike Pence in Brussel over Europa te zeggen had, zou bijna denken dat de verkiezingen van 8 november 'gewoon' zijn gewonnen door Hillary Clinton. Want deze Pence bakte ouderwets zoete broodjes, staande naast 'EU-president' Donald Tusk. Alsof er niets is veranderd in Washington.

"Het is mij een eer om, namens president Trump, uitdrukking te geven aan de sterke toewijding van de Verenigde Staten voor een voortdurende samenwerking en partnerschap met de Europese Unie", zei Pence in de Europese wijk in Brussel. "Wat de verschillen ook mogen zijn tussen onze continenten, we delen hetzelfde erfgoed, dezelfde waarden en vooral ook hetzelfde doel: het bevorderen van vrede en voorspoed via vrijheid, democratie en de rechtsstaat. De Amerikaanse toewijding aan de EU is onwrikbaar en duurzaam."

Tusk stond er gerustgesteld bij. "Vandaag heb ik woorden gehoord die veelbelovend zijn voor de toekomst", aldus de Pool, die onlangs nog had gesproken van 'zorgwekkende verklaringen' van de nieuwe Amerikaanse regering die een 'bedreiging' zouden vormen voor Europa.

undefined

Good cop, bad cop

Was Mike Pence de 'good cop', die de plooien moest gladstrijken die 'bad cop' Donald Trump in de trans-Atlantische betrekkingen had veroorzaakt?

De nieuwe president had immers de Brexit een goede zaak genoemd en kort na zijn verkiezingswinst met een brede grijns en opgestoken duim geposeerd naast Brexit-boegbeeld Nigel Farage. Trump had erop gespeculeerd dat meer landen uit de EU zouden stappen. Bovendien had hij de EU vlak voor zijn beëdiging een 'vehikel voor Duitsland' genoemd.

Nooit eerder in de naoorlogse geschiedenis leek een Amerikaanse president genoegen te scheppen in een uit elkaar vallend Europa, een genoegen dat ook zijn Russische ambtgenoot Poetin zich graag laat smaken.

Pence, die gisteren ook kennismakingsgesprekken voerde met Europees Commissievoorzitter Juncker en EU-buitenlandcoördinator Mogherini, leek met zijn zalvende woorden uit een ander universum te komen dan zijn baas - al kreeg de Brusselse pers geen gelegenheid om kritische vragen over die baas te stellen.

Dat was later op de dag wel het geval bij een persconferentie die Pence hield met Navo-chef Jens Stoltenberg. De vicepresident gaf echter een ontwijkend antwoord op de vraag wie we nou moeten geloven als de Amerikaanse regering over Europa spreekt, hem of Trump. Daardoor liet hij Brussel enigszins onzeker achter. Eén enkele tweet van Trump kan de honderden verzoenende woorden van Pence immers weer tenietdoen.

Trump zelf wordt eind mei in Brussel verwacht voor een Navo-top. Of hij dan ook naar de EU-instellingen gaat, is nog niet bekend.

De Amerikaans-Europese betrekkingen bibberden gisteren nog wat na van de Zweden-uitspraak die Trump zaterdag had gedaan tijdens een toespraak in Florida. "Kijk wat er gisteravond is gebeurd in Zweden", zei hij, in een passage over de terroristische aanslagen in Parijs, Brussel, Nice en Duitsland, daarbij een verband leggend met de grote aantallen migranten op al die plekken.

Zoog Trump nou een aanslag in Zweden uit de duim? Terwijl hij tegelijk de oorlog verklaart aan de 'nepnieuws-media'?

Gisteren verdedigde Trump zijn uitspraak, uiteraard op Twitter. 'Mijn uitspraak over de gebeurtenissen in Zweden verwees naar een uitzending van Fox News over immigranten en Zweden'. Dat was een bijna on-Trumpiaanse tweet, zonder hoofdletters en uitroeptekens. Later maakte hij dat goed. 'Doe het publiek een lol - de NEPNIEUWS-media proberen te zeggen dat grootschalige immigratie in Zweden prachtige resultaten oplevert. NIET!'

undefined

minister van defensie ook toeschietelijk

Niet alleen vicepresident Mike Pence stelt zich toeschietelijk op, ook collega-minister James Mattis kiest voor die toon. De minister van defensie was gisteren op bezoek in de Iraakse hoofdstad Bagdad en beloofde dat de Amerikanen hun troepen voorlopig niet terugtrekken. Ze zullen vooral worden ingezet om het gevaar van IS te bestrijden. De belofte komt op een moment dat de VS en Irak met elkaar overhoop liggen. Trump liet eerder weten dat Iraakse staatsburgers de toegang tot de VS wordt ontzegd. Mattis bood gisteren hulp aan bij de herovering van Mosul.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden