Mikadospel in Alphen aan den Rijn van start

interview | Wegtakelen kranen en brugdek gecompliceerde klus

Opnieuw domineren grote hijskranen het aanzicht van de Hooftstraat in Alphen aan den Rijn. Als het goed is, krijgen de bewoners binnenkort wat rust. Over anderhalve week moet de berging van de twee kranen die begin augustus met een brugdek in de takels omvielen en een vijftal woningen en bedrijven vermorzelden, erop zitten. Volgens Niek Edelhauser van hijs- en transportbedrijf Mammoet verliep gisteren het wegtakelen van de eerste kraan 'voorspoedig'.

Hoe ging de berging in zijn werk?

"Twee van onze kranen staan op de kade langs de Oude Rijn. In het water ligt een drijvende bok van hijsbedrijf Hebo. 's Ochtends hebben we eerst de kraanmast losgemaakt van de omgevallen machine. Toen konden we de giek optakelen en die op het ponton leggen waar de kraan ooit op gestaan heeft. Daarna takelden we de machine zonder mast op het ponton. De rest van de dag zijn we bezig geweest met het ruimen van onderdelen die in het water zijn gevallen. Als dat voltooid is, kunnen we ook de tweede kraan en het brugdek die op de huizen gevallen zijn, bergen."

Was het eigenlijk risicovol?

"Dat valt mee. We hebben de risico's zo veel mogelijk geïdentificeerd. Er zijn eerder onzekerheden. Het is lastig dat de kraan van 700 ton tijdens het takelen gedraaid moest worden, voor we het op het ponton konden leggen. Dat moeten we straks ook met het brugdek doen. Dat gaan we het weer in de standaard op het ponton hijsen waarin het eerder stond. Het stuk brug moet namelijk ook weer door smalle sluizen over het water worden weggevoerd."

Tijdens het hijsen was ineens een harde klap te horen, waarvan veel toeschouwers schrokken. Wat gebeurde er?

"Je hijst met kettingen. Die zijn robuuster dan de banden die we normaal gebruiken. Net als een halsketting hebben hijskettingen schakels. Soms zitten die gedraaid. Als de ketting onder spanning recht schiet, komt er plots wat beweging in en hoor je een hard geluid."

Aannemer Mourik vergeleek de berging eerder met een 'mikadospel'. Zijn jullie extra voorzichtig vanwege de voorgeschiedenis?

"Mikado is een goede vergelijking. Behalve dan dat je bij mikado de stokjes absoluut niet mag bewegen, hier mag dat wel een beetje. Er was weinig tot geen beweging in de woningen en er ontstonden geen extra beschadigingen. We werken net zo voorzichtig als normaal. We doen vaker gecompliceerde klussen. Dat de werkzaamheden in stedelijk gebied zijn, is wel een extra dimensie."

Hoe gaat de berging nu verder?

"Begin volgende week gaan we de tweede kraan ruimen. Als die is afgevoerd en de losse onderdelen daaronder zijn geruimd, dan gaan we het brugdek ophijsen. Als alles meezit, kan dat eind volgende week. Daarna kan het puinruimen en het slopen en stutten van woningen beginnen."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden