Mijnruiminstructeurs naar Bosnië

Van een onzer verslaggeefsters VUGHT - Tien landmacht-mijnenruiminstructeurs vertrekken morgen naar het Bosnia-Herzegovina Mine Action Centre (BHMAC) in Sarajevo om Bosniërs op te leiden tot mijnenruimers. Het BHMAC coördineert het opruimen. De instructeurs gaan op verzoek van de VN naar Bosnië. Zij blijven daar negen weken en leiden in die tijd 210 mensen op. Onder de Bosnische cursisten zijn zowel burgers als ex-militairen.

De instructeurs komen uit de eerste lichting van 80 militairen die worden opgeleid om als docent wereldwijd te worden uitgezonden.

In Bosnië liggen zo'n 750 000 landmijnen, verspreid over 30 000 velden, vaak middenin bewoonde gebieden. Ze maken maandelijks gemiddeld 50 slachtoffers, van wie tien dodelijk.

Volgens Wim Bargerbos, beleidsmedewerker van Defensie, lopen de instructeurs en de mijnenruimers geen grote risico's. “Als ze hun werk goed doen, kan er niks misgaan. Het moet wel geconcentreerd worden gedaan: zoiets kan je niet 8 uur per dag doen. We gebruiken heel gevoelige metaaldetectors. In sommige stukken grond liggen misschien slechts tien mijnen, maar elke keer als de detector reageert, moet je ervan uitgaan dat het om een mijn gaat.”

Defensie zendt ook twee supervisors naar Bosnië. Zij zullen de mijnenruimers na het vertrek van de instructeurs begeleiden en controleren of volgens de juiste procedures wordt gewerkt. Zij blijven tot eind december.

Bargerbos denkt dat het project veel internationale waardering oplevert. Hij ontkent dat de landmacht hiermee haar imago wil oppoetsen. “Volgens mij heeft Nederland, in tegenstelling tot wat veel mensen denken, internationaal geen slecht imago overgehouden aan 'Srebrenica'. Wij gaan niet naar Bosnië om dat imago weer wat op te vijzelen”.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden