Mijnbouwer ontslaat twee derde personeel

Anglo American in acute problemen door dalende grondstofprijzen

KOOS SCHWARTZ

Grote bedrijven reorganiseren vaak, maar de Brits-Zuid-Afrikaanse mijnbouwer Anglo American zet wel heel drastisch het mes in zichzelf. Het personeelsbestand moet dalen van 135.000 naar ongeveer 50.000.

De kortwiekoperatie, aangekondigd door topman Mark Cutifani, moet voorkomen dat Anglo American omvalt. Het bedrijf kampt met hoge schulden, terwijl de inkomsten dalen. De prijzen van ijzererts, koper, kolen en nikkel zijn het afgelopen jaar fors gedaald.

Daarmee hebben alle grote mijnbouwers te maken, maar Anglo American heeft een extra groot probleem. Het concern kocht in 2008 voor vijf miljard dollar een grote ijzerertsmijn in Brazilië en investeerde daar negen miljard in. Nu de mijn na veel problemen eindelijk draait, liggen de prijzen voor ijzererts stukken lager.

Van de 55 mijnen en smelters die Anglo American heeft, wil Cutefani er 20 tot 25 overhouden. Alle mijnen die verlies lijden gaan dicht of worden verkocht. In februari maakt hij bekend om welke mijnen het gaat en wat hun lot is: sluiting of verkoop. Of alle 85.000 mensen die op termijn bij Anglo American weg moeten hun baan ook verliezen, is onzeker.

Cutefani's aankondiging zal vooral in Zuid-Afrika, Chili, Brazilië en Australië voor zenuwen zorgen. Daar, en in Canada, heeft het bedrijf zijn bezittingen. Anglo American schrapt ook voor miljarden aan investeringen en keert anderhalf jaar geen dividend uit. Analisten, aangehaald in de Financial Times, betwijfelen of de kortwiekoperatie het bedrijf voldoende soelaas biedt. Zij vragen zich vooral af aan wie Anglo American mijnen kan verkopen, nu de mijnbouwsector in een crisis verkeert.

De sector draaide jarenlang op volle toeren en investeerde volop in uitbreiding. Vooral uit China was veel vraag naar delfstoffen - het land verbruikt grofweg de helft van alle nikkel en koper in de wereld. Nu de groei van de Chinese economie tegenvalt, overtreft het aanbod de vraag met dalende - en soms kelderende - prijzen als gevolg. Het aandeel Anglo American was vijf jaar geleden tien keer zo veel waard als nu.

Eerder dit jaar besloot mijnbouwer Glencore om grote mijnen in Zambia en Congo tijdelijk te sluiten en stuurde platinazoeker Lonmin 6000 mensen naar huis, 15 procent van het personeelsbestand.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden