Mijnbouw vreet aan Guyaans Amazonewoud

De ontginning van goud en diamant vreet aan het regenwoud in Guyana, zoals bij dit stadje gesticht door goudzoekers.Beeld afp

De ontginning van goud en diamant gaat ten koste van het regenwoud in Guyana. Nu dreigt het Zuid-Amerikaanse land 15 miljoen euro uit een fonds voor bosbehoud mis te lopen, omdat er opnieuw Amazonewoud verloren is gegaan.

In november 2010 kwamen Guyana en Noorwegen tot een belangrijk akkoord om de uitstoot door ontbossing te verminderen. In het kader van het zogenaamde REDD+-programma (Reducing Emissions from Deforestation and Forest Degradation Plus) beloofde Noorwegen aan Guyana tot 190 miljoen euro tegen 2015 om ontbossing tegen te gaan.

Twee jaar op rij voldeed Guyana aan de voorwaarden en Noorwegen maakte al ongeveer 52 miljoen euro over naar het Guyaans investeringsfonds. Maar de voorlopige versie van het derde rapport bevat geen goed nieuws.

"De ontbossingsgraad is gestegen naar 0,079 procent, terwijl de limiet op 0,070 procent ligt", verklaart Robert Persaud, minister van Natuurlijke Grondstoffen van Guyana. "Maar als we naar de totale oppervlakte kijken, gaat het maar om 3600 hectare op een totaal van 12,2 miljoen hectare die de staat bezit", nuanceert hij.

Bescherming tegen klimaatverandering

Het geld uit het fonds is bedoeld om de transitie naar een koolstofarme economie te stimuleren. Het moet Guyana wapenen tegen de gevolgen van de klimaatverandering. Maar sommige autochtone Guyanen zijn niet tevreden met de deal.

"Het land, onze grondstoffen en een gezond milieu, ook voor het nageslacht, zijn heel belangrijk voor ons. Maar de regering had moeten overleggen met de gemeenschappen. Ze mogen onze leiders niet onder druk zetten om projecten te steunen die we niet volledig begrijpen", zegt Laura George, een vertegenwoordiger van de Vereniging van Amerindiaanse Volkeren.

Ondanks de bevindingen in het laatste rapport heeft Guyana nog steeds een van de laagste ontbossingsgraden van Zuid-Amerika, meent Persaud. Hij geeft toe dat het overgrote gedeelte van de toegenomen ontbossing afkomstig is van de mijnbouw.

Gegoochel met cijfers
Patrick Harding, voorzitter van de Guyaanse Mijnbouwvereniging voor Goud- en Diamant, noemt het gegoochel met cijfers. "Mogelijk verliezen we 40 procent van de Noorse fondsen, of ongeveer 19 miljoen dollar. De mijnbouwindustrie, met ook bauxiet, zal de regering buitenlandse valuta van ongeveer 1 miljard dollar opleveren. Onze industrie verschaft werk aan tienduizenden Guyanen."

Volgens Harding is de mijnbouwsector bezorgd om ontbossing. "Maar je kan geen ontwikkeling hebben zonder enige bijkomende verstoring."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden