Mijn zwager rijdt roekeloos

Beste Beatrijs, Mijn vrouw en ik hebben twee jonge kinderen van zes en drie jaar. Mijn schoonzuster (zus van mijn vrouw) en haar vriend, zelf vooralsnog kinderloos, hebben ons al een paar keer gevraagd of onze kinderen eens een weekendje bij hen mogen logeren.

Dit is op zichzelf een leuk idee: zij kunnen goed met onze kinderen overweg en de kinderen zijn dol op hen. En wij als ouders zouden weer eens een weekendje voor onszelf hebben. Het enige probleem is dat mijn zwager zeer roekeloos autorijdt. Zeg maar gerust dat hij een wegpiraat is. We hebben het hier nooit met hen over gehad. Wij voorzien dat ze tijdens het logeerweekend leuke uitstapjes met de kinderen gaan maken, want in hun directe omgeving is niet veel te beleven. Mogen we als voorwaarde stellen dat er geen auto wordt gereden met de kinderen, althans niet met hem achter het stuur? We zijn bang dat ze ons zo’n verzoek niet in dank zullen afnemen. Hoe moeten we dit aanpakken?

Logeren bij wegpiraat

Beste wegpiraat,

Als u uw zwager niet vertrouwt als chauffeur, moet u uw kinderen niet in zijn huis laten logeren, tenzij uw schoonzuster met de hand op haar hart belooft dat zij degene is die zal rijden. U zou als ouders in het geheel geen rustig weekendje samen hebben, want u zou worden gekweld door angstvisioenen van uw kinderen in een afschuwelijk verkeersongeluk. U zult een slechtnieuwsgesprek moeten voeren, er zit niets anders op. De kwestie die u beschrijft speelt tussen twee stellen. Binnen de vierhoek van deze twee stellen vormen uw vrouw en haar zuster de oudste relatie die het meest tegen een stootje kan. Zusters moeten pijnlijke dingen met elkaar kunnen bespreken, zonder dat meteen de hele verhouding explodeert. Uw vrouw is degene die met haar zuster in een privégesprek de waarheid moet aansnijden, namelijk dat u beiden haar vriend niet vertrouwt achter het stuur en daarom aarzelt over logeerpartijtjes. Het is geen prettig gesprek om te moeten voeren. Mogelijk zal zwager zich beledigd voelen wanneer hij van zijn vriendin hoort wat er aan de hand is, en raken de familieverhoudingen verstoord. Aan de andere kant kan zijn vriendin zich uw angst misschien wel voorstellen, en is ze blij dat dit probleem (dat zij ook moet ervaren) eens door een ander aan de orde wordt gesteld. Hoe dan ook grenst het erop nahouden van een gevaarlijke rijstijl aan misdadig gedrag. Partners en familie zouden niet omwille van de lieve vrede oogjes moeten dichtknijpen, maar hun verantwoordelijkheid moeten nemen en het probleem benoemen. Als zij niet gerechtigd zijn om kritiek uit te oefenen, wie dan wel?

Beste Beatrijs,

Onze dochter (32 jaar) zit in een scheidingsprocedure. Zij en haar man waren net een jaar getrouwd en kenden elkaar al twaalf jaar, waarvan zes jaar samenwonend. Wij kennen hem dus ook heel goed. Van onze ex-schoonzoon hebben we al een half jaar niets gehoord. We hebben hem gemaild en ge-sms’t, maar kregen geen reactie. We zitten met veel vragen die we aan hem zouden willen stellen. Mijn vraag is of wij met hem contact kunnen opnemen of dat we moeten wachten tot hij het initiatief neemt. Of moeten wij als ouders ons er helemaal niet mee bemoeien?

Wij willen contact

Beste wij willen,

Als uw dochter in scheiding ligt met haar man, is er een gerede kans dat ze op dit moment niet met elkaar spreken en dat alle communicatie via de advocaten verloopt. Het is niet in het belang van uw schoonzoon om met u te praten. Hoogstwaarschijnlijk heeft hij helemaal geen zin om vragen van u te beantwoorden. Ik vermoed dat hij u al beschouwt als ex-schoonouders. Als u geen antwoord hebt gekregen op uw mailtjes en sms’jes, betekent dat dat hij geen contact met u wil. Dat zult u moeten accepteren. Er is geen manier om hem te dwingen wel met u te praten. Uw (ex)schoonzoon zal zich op een of andere manier met zijn (toekomstige ex-)vrouw moeten verstaan en met behulp van de advocaten tot een vergelijk moeten komen om de scheiding met zo min mogelijk schade af te wikkelen. Maar aan u als schoonouders is hij niets verplicht. Praat met uw dochter. Stel uw vragen aan haar. Betoon u loyaal met haar en laat uw ex-schoonzoon verder met rust.

Beste Beatrijs,

Bij de bakkerswinkel om de hoek word ik altijd vriendelijk geholpen, maar wat ik heel vervelend vind is dat de medewerksters hun vingers met hun tong of met de binnenkant van hun onderlip bevochtigen om een plastic broodzak te pakken. Niet alleen bij deze bakker trouwens, ook in andere bakkerswinkels valt me deze onaangename gewoonte soms op. Vindt u dat ik het personeel hierop kan aanspreken?

Smetvrees voor spuug

Beste smetvrees,

De vingers bevochtigen is vaak de enige manier om extreem aan elkaar klevende plastic zakken van een stapel te pakken of te openen. Een vacuüm opgerolde vuilniszak bijvoorbeeld krijg je anders niet gebruiksklaar. U heeft er bezwaar tegen dat het personeel de vingers met spuug bevochtigt. Bestaat er een andere methode? Het enige wat me te binnen schiet, is om een natte spons naast de plastic broodzakjes te leggen of een bakje water, waarin het personeel z’n vingers kan dopen. Of deze hulpmiddelen de toets der hygiëne zullen doorstaan, valt te betwijfelen. Bovendien komen er zo druppels water op de zakjes en dat vinden klanten ook niet prettig.

Ik vrees dat er niets aan te doen is. Personeel kan beter niet worden aangesproken op iets wat onoplosbaar is. U moet maar denken dat de fractie spuug die met deze handeling gepaard gaat alleen aan de buitenkant van de plastic broodzak terecht komt en al lang en breed is opgedroogd tegen de tijd dat u de zak in handen krijgt. Het brood zelf komt overigens een aantal keer in aanraking met de handen van het personeel, waar los van het spuug sowieso allerlei bacteriën op zitten – volgens recent onderzoek leven er permanent zo’n 150 verschillende bacteriën op mensenhanden. Wassen helpt niet. Vergeleken bij eventuele besmettingsrisico’s van het hand-brood-contact valt het vingerbevochtigingsprobleem (spuug op plastic zak) in het niet. Wuif het weg als onbelangrijk.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden