Mijn zoon deugt niet

Vader ziet zijn kind als potentiële crimineel

Huisarts Chris staat op het punt met zijn tienerzoon het bos in te gaan. Zogenaamd voor een leuk uitje, in werkelijkheid heeft hij heel andere plannen. De afgelopen tien jaar heeft hij moeten toezien hoe de jongen, die gepest wordt op school, allerlei afwijkend gedrag vertoont: zo molesteert hij zijn knuffelbeer en het huisdier. Hij vreest dat zijn zoon zal uitgroeien tot een crimineel, en ziet maar een oplossing, die hij in het bos zal moeten uitvoeren.

Met dit spannende uitgangspunt begint 'Hellekind' van Bram Dehouck, de Vlaamse auteur die al twee keer de thrillerprijs Gouden Strop wegkaapte voor zijn Nederlandse vakgenoten. Hij leidt de lezer heel geloofwaardig de binnenwereld in van de hoofdpersonen van dit boek -vooral van vader Chris en in mindere mate van de vrouwelijke rechercheur die gewaarschuwd is door de moeder van de jongen.

Die goede stijl lijkt Dehouck in het begin wel nodig te hebben, want hoe spannend de uitgangssituatie ook is, als hij vertelt hoe het allemaal zo gekomen is, schampt zijn verhaal langs het cliché. Natuurlijk blijkt de jongen al vroeg een buitenbeentje, en terwijl zijn moeder vooral om begrip vraagt, is vader Chris al vanaf het eerste begin gealarmeerd. Hij bestrijdt vooral de agressie van zijn zoon, zonder hem als kind, als mens te beschouwen. Dat laat Dehouck dan wel weer heel mooi zien, in een scène waarin de jongen juist de goedkeuring van zijn vader lijkt te willen verwerven, en alleen straf krijgt omdat hij iets doet wat niet mag. Maar de lezer voelt de bui hangen: al snel leidt dat tot spanningen in het huwelijk.

Gelukkig voegt Dehouck nog een aardig element aan het verhaal toe. Hij zaait twijfel aan het karakter van de vader: is huisarts Chris wel de pijler van het dorp waarvoor we hem eerst aanzagen? We lezen over de liefdeloosheid van zijn eigen vader, een medisch specialist die minnetjes deed tegen een zoon die het niet verder schopte dan huisarts.

De afloop van de jacht in het bos - de inspecteur is op zoek naar de vader die op zijn beurt weer op zoek is naar zijn 'hellekind' - is dan misschien niet nagelbijtend spannend, maar ook weer met veel allure beschreven. Zijn collega's moeten vrezen dat Dehouck er voor de derde keer met de Gouden Strop vandoor gaat, want weinig Nederlandstalige thrillerauteurs kunnen tippen aan zijn schrijverschap.

Bram Dehouck: Hellekind. De Geus, Breda; 220 blz. € 17,95

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden