Weblog

Mijn zonnepanelen worden nog goedkoper

null Beeld

Mooi nieuws in mijn e-mailpot: wijwillenzon maakt m'n panelen nog weer iets goedkoper!

De onderhandelaars van Urgenda en Wijwillenzon zijn met goed nieuws teruggekeerd uit China. Ze hebben handtekeningen gezet onder contracten waarin de prijs voor de zonnepanelen al weer iets lager is dan eind vorig jaar nog gedacht. En toen waren ze al een stuk voordeliger dan wat je elders kan krijgen.

Het voordeel gaan ze inzetten om mensen te belonen die hun panelen drie weken vooruit betalen. Als dat gebeurt, hoeft Wijwillenzon minder voor te financieren en dat scheelt dan dubbelop in de aanschafprijs van een set panelen.

In mijn geval, met set B voor twaalf panelen, gaat de setprijs met 150 euro omlaag, van 6369 naar 6219 euro. Ik had al 20 procent aanbetaald en moet nog 5095 euro bij afleveren van de panelen betalen. Maar als ik drie weken in het vooruit betaal wordt dat dus 4945 euro. Dat levert me natuurlijk ook drie weken renteverlies op over 4945 euro, wat bij een rentepercentage van pakweg 3 procent echter slechts 8 euro kost. Dus die rekensom is snel gemaakt.

Zoals al eerder gezegd gaat het me bij zonne-energie niet louter om het geld. Maar om mensen te inspireren die de pecunia wel heel hoog op hun verlanglijstje hebben staan: mijn rendement gaat nu bij de huidige stroomprijs omhoog naar 8 procent bruto en 4,6 procent na afschrijving van de panelen over dertig jaar. Ik zeg steeds luider: Doen!

Reactie op reacties tot en met 1 maart 2011 (oudste eerst):
@polderjongen (23/02): inderdaad jammer dat de oude reacties niet mee konden naar de nieuwe site! Het zij zo...
@Wim vI.: Wim, prachtig dat jij nu al weet dat mijn zonnepanelen over een paar jaar achterhaald zijn door iets veel beters/goedkopers. Graag een paar details over die nieuwe systemen en een paar garanties dat ik die over een paar jaar voor een lage prijs kan kopen.
@sandoz: Een leverancier waar veel mensen twijfels bij hebben? Ik heb niet het hele web afgestruind, en hier zie ik (u meerekenend) twee kritische geluiden over mijn leverancier. Zelf heb ik vooraf gekeken welke mensen achter Urgenda en Wijwillenzon zitten, en eerlijk gezegd heb ik nog gewoon veel vertrouwen in die mensen. En de panelen worden straks geïnstalleerd en onderhouden door een ontzettend betrouwbaar bedrijf bij mij in het dorp.
@Ackee: Ik lever niet terug tegen een extreem laag terugdraaitarief. Ik lever terug tegen de prijs die ikzelf aan Eneco moet betalen, pakweg 23 cent per kWh. Pas als ik meer teruglever dan mijn hele jaarverbruik, krijg ik voor dat meerdere geen 23 maar pakweg 6 cent per kWh.
@Jan W.: Helemaal mee eens. Ik heb vooraf niet bewust gekozen voor mono- of multi-kristallijn. Ik koos voor een set zonnepanelen die pakweg 2300 kWh per jaar opleveren tegen een bepaalde prijs en met bepaalde garanties. Ik ga er van uit dat daar niet aan getornd wordt. Ik ben volgens sommigen onder u wellicht een amateur als het om zonnepanelen gaat, maar dat vind ik niet erg. Het gaat mij erom dat ik het resultaat krijg waar ik voor koos: jarenlang zonneenergie met een mooi rendement (uiteraard afhankelijk van de stroomprijs).
@polderjongen (28/02 en 01/03): Mee eens dat je moet krijgen wat je bestelt, en als dat om een of andere reden niet kan, moet er goed uitgelegd worden waarom niet en moeten er garanties komen dat het alternatief minstens zo goed is. Ik heb gisteren (1 maart) een uitgebreide mail van WWZ gekregen met uitleg waarom LDK is afgevallen en CSUN nu de leverancier is. CSUN is overigens de nieuwe naam van CEEG, dus da's geen probleem.
En nog even @Sandoz: WWZ meldt dat 99 % van de deelnemers vooraf wil betalen, dus ik lijk niet de enige te zijn die vertrouwen heeft in WWZ...

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden